Ifj. Nagy Zoltánra emlékeztünk

A Magyar Nemzeti Balett tragikusan fiatalon elhunyt táncművészére a színpadon levetített kisfilmmel emlékeztünk a március 22-ei Anyegin balettelőadás előtt. Ifj. Nagy Zoltán öt éve, 2008. március 23-án távozott közülünk. 42 éves volt.


Ifj. Nagy Zoltán 1986-ban végzett balettművészként a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1985-től a Magyar Állami Operaház tagja, 1986-ban a Perui Nemzetközi Balettverseny első helyezettje. 1987-től a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa, 1995-től vezető szólistája.

Ifj. Nagy Zoltán mély átéléssel és kiemelkedő technikai színvonalon táncolta el a romatikus, klasszikus és modern balettirodalom legjelentősebb férfi karaktereit, alakításait egyéni ábrázolásmód és az érzelmek széles skálájának bemutatása jellemezte.

Tehetségét a magyar kormány Kossuth-díjjal és Kiváló Művész kitüntetéssel jutalmazta.

A művész a táncszakma teljes elismerését bírta, a Magyar Táncművészeti Főiskola ezért 2006-ban őt választotta rektorának. Az intézmény vezetőjeként - e rövid idő alatt is - rendkívüli eredményeket ért el. Korszerű látásmódjával új irányelveket fogalmazott meg, a főiskola jövőjét új alapokra helyezte.

Halálával súlyos veszteség érte a magyar táncművészetet és a közönséget.