PREMIER! ÖT TÁNC – modern balett est (videó)

Négy nemzetközi hírű balettmester, a Bécsből érkező Lukács András, valamint Solymosi Tamás balettigazgató személyes betanításában kerül a közönség elé az Öt tánc című modern balett est, amely a május 25-ei premier után még hétszer lesz látható az Erkel Színházban. 


 

Az öt külön – egyenként is a modern balettirodalom alapműveinek tartott – koreográfiából álló est sajtótájékoztatóján Ókovács Szilveszter főigazgató előrebocsátotta, hogy már a helyszín kiválasztása is szimbolikus. „Az Erkel Színházról mindig is azt mondtuk, hogy a bevált, könnyen befogadható előadások helyszíne lesz, és ennek ez a produkció sem fog ellentmondani. Az Öt tánc ugyanis épp a frissességével, a progresszív művészet-felfogással szólítja meg a közönséget, egyúttal magával ragadó látványvilágot és csodálatos zenei, zömében élőzenei élményt is nyújt” – fogalmazott a főigazgató.

Az első Seregi-díjjal kitüntetett fiatal hazai alkotó, Lukács András saját koreográfiájába új szereplőket állított; az Örvény című nagy sikerű darabban először lép színre Kozmér Alexandra. A sajtótájékoztatón az első magántáncosnő és a premieren fellépő szólisták közül négyen – Aliya Tanykpayeva, Oláh Zoltán, Cserta József és Bajári Levente – szintén a darabok magas fizikai követelmény-szintjét emelték ki, de egyúttal azt is elmondták, hogy a modern balett világában ezek az aprólékosan kidolgozott koreográfiák már klasszikusnak számítanak, és a lépések, mozgásformák sem térnek el számottevően a klasszikus tánctól.

Solymosi Tamás a Wagner-év tiszteletére szerkesztette az est darabjai közé a Trisztán és Izolda dallamaira komponált Duett című Eagling-koreográfiát. A híres pas de deux-t külföldön ő maga is táncolta az egyik szereposztásban most is színre lépő Radinya Dace partnereként. A balettigazgató mind ezt, mint a többi négy egyfelvonásost „fantasztikus technikai nehézségű, kifinomult daraboknak” nevezte, „ám a Magyar Nemzeti Balett szólistái olyan színvonalon oldották meg ezt a bonyolult feladatot, amely bátran mérhető a legnagyobb nyugat-európai együttesek színvonalához” – tette hozzá. Kylián Petite Mort című műve abszolút premier Magyarországon, ennek, illtetve a Hat táncnak a betanításában működik közre Elke Schepers, aki a Petite Mort ősbemutatójának első szereposztásában táncosként szerepelt. A holland balettmester elmondta, hogy azóta a világ számos együttesében tanította be a koreográfiát, és a budapesti próbafolyamat során azt tapasztalta, hogy a hazai táncművészek hihetetlenül friss energiát és komoly technikai tudást visznek bele a színpadi munkába.

Az Öt táncban mindegyik világhírű mű a párkapcsolat, a szerelem, a szexualitás témakörét járja körül, a zene és a mozgás teljes harmóniájával. A produkcióban a Magyar Nemzeti Balett ötvenegy táncosa lép színpadra, a társulat összes szólistáját is beleértve. A felcsendülő Wagner- és Mozart zenerészleteket Héja Domonkos és Kollár Imre vezényli. 

 

A produkció adatlapjáért kattintson IDE.