Koncert Melis György emlékére
Melis György (Operaház fotóarchívuma)

Különleges koncerttel várjuk vendégeinket 2014. április 24-én 16 órakor a Székely Bertalan terembe a világhírű bariton, az Operaház örökös tagja, Melis György emlékére rendezett esten. Fellépő művészeink mellett vendégünk lesz C. Tóth Pál (Melis György unokaöccse) és Simándy Péter (Simándy József fia). Ikonikus szerepeinek felidézése mellett eredeti leveleket láthatnak és eredeti hangfelvételt is hallhatnak az érdeklődők. Igazi különlegességként megtekinthető lesz az operajátszás legendás alakjának egyik legnépszerűbb szerepe, a Háry János eredeti jelmeze is.


Közreműködik: Bazsinka Zsuzsanna, Kováts Kolos, Molnár András, Kádár Ferenc, Bakó Antal, Fátrai János, Gogolyák György

Zongorán közreműködik: Bartal László

 

Műsor:

1) Donizetti: Don Pasquale – Hadaró duett (Fátrai János – Gogolyák György)

2) Verdi: Traviata – Germont áriája (Bakó Antal)

3) Verdi: A trubadúr – Leonora és Luna duettje (Bazsinka Zsuzsanna – Fátrai János)1

4) Verdi: Don Carlos – Fülöp és Posa duettje (Kováts Kolos – Bakó Antal)
5) Kálmán: Az obsitos – Marci dala (Kádár Ferenc)
6) Erkel: Bánk bán – Bánk és Tiborc duettje (Molnár András – Bakó Antal)
 

Melis György 1923. július 2-án született Szarvason, paraszti családba. 1949. október 19-én debütált az Operaházban a Carmenben Moralesként.

 

Kivételes művész volt: nemcsak ragyogó énekes, hanem kiváló színész is, aki lírai, drámai és buffo szerepekben egyaránt remekelt. Mintegy hetven operaszerepet énekelt, és számtalanszor fellépett dal- és oratóriuménekesként is. A hazai színpadok mellett külföldön is sikert aratott, a Kékszakállú szerepét például a milánói Scalában vitte sikerre.

 

Az egyik legtisztábban beszélő, éneklő művész volt. 1988-ban saját díjat alapított: a Melis György-emlékplakettet évente adják a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek. 18 operalemeze és két önálló albuma jelent meg. Háromszoros Liszt Ferenc-díjas, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, Bartók-Pásztory-díjas, a Halhatatlanok Társulatának tagja, az Operaház örökös tagja.

 

2009. november 27-én hunyt el Budapesten.

 

 

"Ha együtt léptünk föl, olyan férfi állt mellettem a színpadon, akibe akkor és ott bele lehetett szeretni. Óvó szeretettel figyelte a fiatalokat, a Così fan tuttéban félreült az áriám alatt, és utána csak annyit jegyzett meg: No, ez dollár illatú volt.”

(Tokody Ilona)

 

"Ahogy Arany János A fülemüle című versét elmondta, nem adta elő jobban Bessenyei Ferenc vagy Kállai Ferenc sem. Felkészülten és koncentráltan próbált, mintha előre tudta volna mit kérek tőle, és máris csinálta."

(Békés András)

 

A jegyvásárláshoz kattintson IDE!