101. születésnap - a jövő közönsége ünnepelte az Erkel Színházat
Fotó: Csillag Pál

Az Erkel Színház fennállásának 101. évfordulóját az Opera gyermekkórusaként ismert Erkel Ferenc Általános Iskola kórusának részvételével, kölyökpezsgős koccintással ünnepelte az Operaház december 7-én a felújítás előtt álló színház színpadán. A családias rendezvényen bejelentették a Hunyadi László opera CD-változatának megjelenését.


Az Operaház vezetése a megújuló Erkel Színházat olyan közösségi térré kívánja tenni, amely a kultúrán keresztül tömegeket vezet vissza a hagyományos értékekhez, egyben lehetőséget teremt arra, hogy az emberi kapcsolatok is előtérbe kerüljenek benne. Olyan térré, amely személyes viszonyokat erősít, és a virtualitást hátrahagyó, közösen megélt, valódi élményeket kínál. Az Erkel Színház diákok ezreit kívánja ellátni zenei útravalóval. Ókovács Szilveszter köszöntőjében ismét kiemelte: „A kormányzat támogatását is elnyerte az a célkitűzés, amely szerint a jövőben minden középiskolás úgy fejezi be tanulmányait, hogy járt az Erkel Színházban, és látott operaelőadást.”

Az újranyitó színház Erkel: Hunyadi László című művével indítja a jövő generáció bevezetését az opera világába. Előadásként és hanganyagként is központi szerepet játszik, hiszen a színház fennállásának 101. évfordulójára időzítették a Hunyadi László CD megjelenését és kereskedelmi forgalomba kerülését.  A Magyar Állami Operaház vezető szólistái: Miklósa Erika, Fekete Attila, Pataky P. Dániel, Bretz Gábor és Fodor Beatrix által, és Héja Domonkos vezényletével felénekelt, augusztus végén rögzített zenei anyag az OperaTrezor sorozat első hanghordozója. A sorozatban kiadásra vagy újra kiadásra kerülő, nemzeti értékeknek számító művek megjelentetésével nemcsak az értékmegőrzés a cél, de kiemelt társadalmi szerepvállalásként az is, hogy a fiatal generációkhoz mind szélesebb körben jussanak el ezek a művek.

 

Erkel, mint szimbólum

 

Erkel Színház, Erkel-lemez, Erkel-mű a műsoron – mindez tanúsítja, hogy a 2011-ben beiktatott operaházi vezetőség ígérete, amely szerint felélesztik Erkel kultuszát, valóra válik. A Hunyadi-opera, az idei évad első nagy sikerű bemutatója össztársadalmi eseménnyé vált: ezerkétszáz ülőhely telt meg az Andrássy úti kivetítő előtt, összességében egymillió ember látta a bemutató részleteit a televíziós- és online közvetítés által, tavasszal pedig ugyanennek a műnek ifjúsági változata kerül diákok tízezrei elé az Erkel Színházban.

Ókovács Szilveszter az Erkel Színház leendő közönsége, a felnövekvő operalátogató diákok körében hangsúlyozta: „A generációk között kultúrafogyasztóként és támogatókként nem lehet távolság, együtt kell megtartani és növelni a műfaj népszerűségét.” – a gyerekek kölyökpezsgővel erre koccintottak a megbízott főigazgatóval, a jelenlévő művészekkel és a CD kiadásában közreműködőkkel az Erkel Színház fennállásának 101. évfordulóján.