Balett ősbemutató! ARANYECSET

Ősbemutató és a klasszikus balett műfajának igazi csemegéje várja október 26-án közönségünket. A Kossuth-díjas koreográfus, Pártay Lilla Aranyecset címen egész estés, színpompás nagybalettet alkotott, amely neves festőnk, Munkácsy Mihály életútját mutatja be a Magyar Nemzeti Balett legkiválóbb táncosaival. 


„Nehéz egy festményt megtáncoltatni” – ezzel a mondattal vezette fel Pártay Lilla az ősmebutató sajtóeseményét, amelyre stílusosan az Operaház díszletfestő-műhelyébe várták az újságírókat az alkotók és a balettművészek. A mesternő, aki több mint fél évszázados operaházi tagságának első részét vezető magántáncosként töltötte, hozzátette: régi álma válik most valóra, hiszen Munkácsy életének, művészetének „megtáncoltatását” már több mint hét éve tervezi. Ókovács Szilveszter főigazgatónk kiemelte: „Az Aranyecset biztos kézzel megalkotott, időtálló értéknek ígérkezik, és az Operaház büszke erre, hiszen ezzel a ’megrendeléssel’ egy kiváló kortárs magyar alkotó kifejezetten magyar témájú művét hívtuk életre, amely az Operaháznak nemcsak küldetése, hanem kötelessége is.

Solymosi Tamás balettigazgató a Magyar Nemzeti Balett egyik legnagyobb vállalkozásának tartja az ősbemutatót, amely „komoly, de nagyon pozitív szakmai viták és érlelődési folyamat eredménye. A szereposztás is különleges: Munkácsy vívódó, szenvedélyes, technikailag is nagyon igényes szerepét Oláh Zoltán első magántáncosunk mellett egy nálunk még debütáló ifjú ukrán tehetség, Kekalo Jurij keltheti életre a színpadon.”  Munkácsy feleségét, Cecilt és szerelmét, Svent az együttes kiváló szólótáncosnői formálják meg: Kozmér Alexandra, Popova Aleszja, valamint Aliya Tanykpayeva és Felméry Lili.

Pártay Lilla az alkotófolyamat során sokat beszélgetett Pákh Imre Munkácsy-gyűjtővel is, aki a produkció kísérő-rendezvényéhez, az Operaház Munkácsy-kiállításához bocsát rendelkezésre festményeket. A koreográfusnőt saját bevallása szerint „lenyűgözte és elbűvölte” a festőóriás munkássága, különösen monumentális képei, végül Balatoni Monika dramaturggal együttműködve Dallos Sándor Munkácsy-életrajzára fűzte fel a nagybalett cselekményét, hiszen azt könnyebb volt tánccá formálni. A zene is nagy volumenű: Medveczky Ádám karmester irányításával Liszt, Wagner és Berlioz varázslatos zenei világára kísérhetjük el Munkácsyt hazai asztalosinas éveitől szinte egész Európán át világhírneve helyszínéig, párizsi műterméig.

Az Aranyecset látványvilágát szintén világklasszis alkotók álmodták meg: Velich Rita jelmeztervező, Horesnyi Balázs díszlettervező, valamint Kirk Bookman világítástervező tette teljessé a stábot. Bookman számos világhírű balettegyüttessel és szimfonikus zenekarral dolgozott már együtt, valamint Broadway-produkciók színrevitelében is közreműködött.

A 26-ai premier előtt Pártay Lilla 17.45-re a Székely Bertalan terembe várja a közönséget, ahol a Hangoló sorozat keretében személyesen tart előadást a produkcióról. A Vörös Szalonban Pákh Imre Munkácsy-magángyűjteményéből nyílik kiállítás, amelyre szintén szeretettel várjuk az előadásokra érkező nézőinket.

 

A produkció adatlapjáért kattintson IDE.