Sír a téli éjszaka - drámai daljáték 1956-ról

Két énekkari művészünk, Andrássy frigyes és Krisztina – Szabó László Dezső librettójára – daljátékot írt a forradalmat és szabadságharcot követő megtorlásról, közérthető módon, filmszerűen mutatva be egy család tragikus sorsát 1957 télvizén. A tavaly bemutatott kamaraprodukciót, amellyel az Operaház tisztelegni kíván az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt, két este hallhatja a közönség.


A történet 1957 februárjában játszódik egy pesti bérház falai között...

Mátyás elvtárs, a besúgó házmester, és Szarkáné, a minden lében kanál intrikus szomszéd, szövetkeznek a Virág család ellen, hogy Szarkáné megkaparinthassa fürdőszobás lakásukat, ami a rommá lőtt Budapesten akkoriban nagy dolog volt.
Virág Péter és Mária, a felesége a borzalmak ellenére próbálják vidáman élni hétköznapjaikat, így megóvva kislányukat, Katát. Egy szörnyű hír azonban annyira megviseli Pétert, hogy kétségbeesett levelet ír 'nem létező amerikai barátainak'. Noha nem szándékozik postára adni, levele mégis végzetes hibának bizonyul, mert Mátyás elvtárs és Szarkáné, akik alattomban leskelődvén kihallgatják őt, kapva kapnak a dolgon és feljelentik ÁVH-s 'barátaiknál'. A család mit sem sejtve vacsora után lefekvéshez készülődik, mikor kopognak az ajtón...
Dráma, líra, humor, sok szép vers és zene jellemzi ezt a művet, mellyel
Andrássy Frigyes emléket állít nemcsak az 1956-os forradalomnak és áldozatainak, hanem a rendszernek is, ami kiváltotta a magyarság ellenállását, valamint hűen mutatja be a levert forradalom utáni vészterhes és nyomasztó légkört.

Az előadás adatlapját IDE KATTINTVA érheti el.