Melis György hangján szól a Mini Operaház

Melis György hangján megszólalt a szarvasi Mini Magyarország makettparkban a Magyar Állami Operaház kicsinyített mása. A Kossuth-díjas operaénekes Szarvason született és élete végéig lokálpatrióta maradt. A város díszpolgára születésének 90. évfordulója alkalmából emléknapot szerveztek Szarvason.


A szarvasi Mini Magyarországban megszólalt az első makett: a mini Operaházban Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója közreműködése mellett Kodály Zotán Háry János című daljátékából a Toborzó dal csendült fel – Melis György előadásában. Ezt követően, az országban is egyedülálló helyszínnek számító Szarvasi Vízi Színházban megnyílt a Melis György emlékkiállítás, amelyet a közönség a nyár végéig tekinthet meg.

 

Az emléknappal a szarvasiak a magyar operatörténet legnagyobb alakja előtt tisztelegnek, aki igazi lokálpatriótaként élete végéig rendszeresen visszajárt szülővárosába rokonaihoz, barátaihoz és ismerőseihez - mondta Bukovinszky Béla, a Mini Magyarország makettpark vezetője. A Szarvasi Arborétumban, a Mini Magyarország makettpark Operaházában Kodály Zoltántól Háry János című daljátékából a Toborzó dal csendült fel, amely egyébként Melis György hangján vált az egész ország számára emblematikussá. A felvételt a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter ünnepélyes gombnyomással indította el.

 

Az emléknaphoz kapcsolódó különleges esemény a makettpark jövőbeni fejlesztéseinek hírnöke is, hiszen a park vezetője arról is tájékoztatott, hogy a továbbiakban több makett is multimédiás köntösbe öltözik: a hangos-zenélő mini épületek hamarosan meg is mozdulnak majd.

 

A következő években is folytatódó, hagyományteremtő szándékkal megszervezett emléknap ötletgazdája Clementis Tamás operaénekes, a Belcanto Operabarátok Magyarországi Társasága elnöke volt. Az operavilágban is ritka élménynek számító elképzelés célja, hogy a műfaj legismertebb művészei és kedvelői együtt állítsanak emléket a legkiválóbb énekeseknek. Nem titkolt szándék, hogy létrejöjjön Magyarországon egy operatörténeti múzeum. Szarvas önkormányzata a kezdeményezés mellé állt és úgy döntött, hogy a Kossuth-díjas énekes szeretett szülővárosában fekteti le a Melis György Magyarországi Operatörténeti Múzeum alapjait.

 

Szarvas Város Barátainak Köre kezdeményezésére és műsorkínálatával, a Cervinus Teátrum szakmai vezetésével a Szarvasi Vízi Színházban megrendezett Melis György emlékesten több operaénekes is fellépett, de emellett a művész operaszerepeiből és vallomásaiból vetítettek részleteket. Az emlékesten fellépett a Melis György Kórusalapítvány kórusa, Ardó Mária, Clementis Tamás és Csák József, valamint zongorán kísért Hegedűs Valér.

 

A szarvasi Melis György emléknapot a Körös-menti TDM turisztikai iroda, a Melis György Kórusalapítvány, Szarvas Város Barátinak Köre, a Belcanto Opera-Barátok Magyarországi Társasága, a Cervinus Teatrum és a Mini Magyarország makettpark közös szervezésében rendezte meg.