Ünnepi koncertparádé az Operában
Wayne Marshall

Két hangulatos karácsonyi és egy hagyományteremtő újévi koncerttel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház az ünnepi időszakban. A Szenteste előtti utolsó héten, 17-én és 18-án amerikai és brit szerzők karácsonyi különlegességeit nyújtja át a dalszínház zenekara a nézőknek, egy igazi világsztár, a brit karmester, valamint zongora- és orgonavirtuóz, Wayne Marshall vendégszereplésével. Újév első napján pedig eddig soha nem hallott magyar különlegességek csendülnek fel, melyeket szerzőik kifejezetten az Operaház felkérésére írtak.


Wayne Marshall önmagában is egyfajta zenei karácsonyi ajándék az Operaház közönségének, hiszen George Gershwin, Leonard Bernstein és Duke Ellington egyik leghitelesebb tolmácsolójaként tartják számon a világ koncertszínpadain. A brit művész azon kivételezettek közé tartozik, akik játszhattak a Westminster Abbey orgonáján, emellett az ő neve fémjelzi James MacMillan híres orgonaversenyének 2004-es Los Angeles-i ősbemutatóját. December 17-én és 18-án Marshall nemcsak vezényelni fog, hanem zongorázni is, felejthetetlen élményt ígérve az ünnepi készülődés időszakában. Gershwin legendás Kék rapszódiája mellett Berlioz és Britten karácsonyi művei hangzanak el, de hallható lesz Duke Ellington híres Csajkovszkij jazz-átirata, a Diótörő-szvit, valamint egy kortárs brit szerző, Rutter három karácsonyi éneke is. Rutter többek között arról híres, hogy 2011-ben felkérték egy új himnusz megírására. A darab bemutatója egy meglehetősen különleges rendezvényen volt, Vilmos herceg és Catherine Middleton esküvőjén, a Westminster apátságban.

 

Újdonságok Újévkor

Újévi koncert az Ybl-palotában – nehéz elképzelni kellemesebb és méltóbb nyitányt a 2013-as esztendőnek. Az Operaház a kezdeményezésből tradíciót szeretne teremteni, méghozzá jól ismert és szeretett művek mellett igazi zenei kuriózumokkal. Két ősbemutató is műsorra kerül az esztendő első napján, a szerzők mindkettőt kifejezetten a dalszínház felkérésére írták: Matyó Tamás Újévi nyitány című zeneműve, valamint rendhagyó módon egy költemény, Lackfi János Vers az új esztendőhöz című alkotása, Rátóti Zoltán színművész tolmácsolásában. Felcsendül továbbá Beethoven IX. szimfóniája, III. tételében egy balett-betéttel, amelyet a Magyar Nemzeti Balett művészei adnak elő. Az Újévi koncerten a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos vezényli.