Leánder és Lenszirom
Tallér Zsófia
 
 Tsaládi meseopera két felvonásban
Erkel Színház | 11:00-13:00

Tsaládi mesedarab-nak aposztrofálta Szilágyi Andor azt a művét, melyet operám alapjául választottam. S választásomat részben épp ez indokolta: olyan mesét kerestem, mely kortalanul szól kicsinek és nagynak, és azok a szülők is megtalálják benne az örömöt, akik csemetéiket kísérve nézik az előadást. A Leánder és Lenszirom világa egészen különleges: Benedek Elek Csudafa c. meséjének ötletéből született, így magában hordoz számos népmesei fordulatot; van benne jellegzetesen magyar balladai homály, kis Csongor és Tünde-rezonancia, mindeközben szüntelenül ironizál és önironizál, elkerülve a pátosz bárminemű megjelenését. Nyelvileg is letűnt korokat idéz, Szilágyi Andor sok saját nyelvi leleménye, szóalkotása színesíti, s így furcsa, veretes, ízes szövegre komponálhattam.  

  Fehér György kitűnő filmrendezőnk szájából származik az örökérvényű megállapítás: az operák döntő többsége arról szól, hogy van egy férfi, van egy nő, és valami nem stimmel… Ez a Leánder és Lensziromra is igaz: a két szépnevű lírai hős egymásra találásának szurkolunk végig, de - talán elárulhatom - ez a darab olyannyira át van itatva szerelemmel, hogy lényegében senki nem marad pár nélkül a végére. Színes figurák népesítik be a színpadot: delejes kobold, jópofa szolga, hisztis, ám gyönyörű kerálkisaszony, annak cserfes szobalánya, gigerli kérő, kerál és kerálné, negédes töndér, titokzatos tavi rém, pletykás bőregér-páros… S ahogy lenni szokott: a végén mindenki elnyeri méltó jutalmát, ill. büntetését, ha nem is a megszokott formában. A történet pergő, mindig van mit figyelni, nézni, így a mai vizuális kultúra őrült tempójához szokott gyerekek számára sem lesz unalmas élmény.  

  Mivel két felvonásból áll, 8 éves kor alatti gyerekek türelmének túlzottan nagy kihívás lehet. Gyakorló anyukaként leginkább a 8-14éves korosztály számára ajánlom, utána a kamaszkort már szerencsésen átvészelt fiatal felnőtteken és szülőkön át a nagyszülőkig bárkinek.  

 

Tallér Zsófia, az opera zeneszerzője 

 

Nincs találat.