Világsztárok az Operában - kivetítés a Bazilikánál vasárnap este!

Marton Éva születésnapi gálaestjét az óriási érdeklődés miatt a Bazilikánál szabadtéri kivetítőn, ingyenesen követhetik figyelemmel! Az esten Grace Bumbry és a világhírű tenor, Jonas Kaufmann is fellép. Helyfoglalás este héttől, kezdés nyolckor.


A Magyarországon eddig csak újságokból és moziközvetítésekből ismert világsztár, Jonas Kaufmann magyarországi debütálására és a világhírű magyar énekesnő születésnapi gálájára szinte pillanatok alatt elkelt minden jegy, az Opera vezetése ezért ismét szabadtéri nézőteret alakít ki, ezúttal a Bazilika előtt. Kétezer férőhelyet biztosítanak azoknak az operakedvelőknek, akik már nem jutottak be az Operaházba. A június 16-ai est másik világhírű fellépője Grace Bumbry, Amerika és a nagyvilág színpadainak ünnepelt mezzoszopránja, a Bayreuthi Ünnepi Játékok első fekete bőrű énekesnője, aki Jacqueline Kennedy meghívására adott koncertet a Fehér Házban, operai alakításait pedig három évtizeden át milliók élvezhették. Az egyedülállóan széles repertoárral rendelkező Marton Éva az utóbbi években tanárként adja át tudását a felnövekvő generációknak. A Marton70 gálán mára sikeres operaénekes-tanítványai – Rácz Rita, Vörös Szilvia, Molnár Levente és Pataky P. Dániel  – is színpadra lépnek, egy-egy dalt, áriát ajándékozva az ünnepeltnek. A Marton Éva tiszteletére Budapestre érkező Jonas Kaufmann két operaáriát és egy operett-részletet ad elő az esten. A világhírű tenor a 2013-as évben az Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, München, Salzburg és London színpadainak vendége lesz még.

A szabadtéri közvetítésen a Bazilikánál, illetve a koncert helyszínén, az Operánál, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Állami Operaház az árvízkárosultak javára gyűjt. A Bazilikánál 20 órától közvetítik a Marton70 gálát, a helyfoglalás 19 órától érkezési sorrendben történik, a belépés ingyenes. A gála másnapján, hétfőn este 19 órától a Marton-mozira válthatnak jegyet a jeles művésznő tisztelői. Az Opera a Gioconda 1986-os felvételét adja, melynek főbb szerepeiben Marton Éva mellett Placido Domingo, Matteo Manuguerra, Ludmilla Semtschuk és Kurt Rydl látható.