Társulat
Művészek

ifj. Harangozó Gyula | koreográfus, balettmester, balettművész |  

Tánctanulmányait az Állami Balett Intézetben kezdte, majd a Moszkvai Balett Akadémián folytatta, ahol 1976-ban kitűnő eredménnyel diplomázott. Ugyanabban az évben a Magyar Állami Operaházba szerződött. 1978-ban magántáncosi kinevezést kapott. 1981-91-ig a Wiener Staatsoper első szólistája, 1981 és 1989 között a müncheni Bayerische Staatsoper állandó vendégszólistája volt. Előadóművészi pályafutásán eltáncolta a klasszikusbalett-irodalom valamennyi jelentős férfi főszerepét, fellépett neves koreográfusok egyfelvonásosaiban, kiemelkedő alakításokat nyújtott modern balettokban.

Vendégművészként fellépett a világ szinte valamennyi jelentős balettszínpadán, sztárgálák keresett meghívottjaként - Dél-Amerikától Japánig - járta a világot. Vendégszerepléseinek legrangosabb helyszínei: New York Metropolitan Opera House, American Ballet Theatre, moszkvai Bolsoj Színház, Milanói Scala.

Díjai, kitüntetései: Legjobb Fiatal táncművész-díj (Moszkvai Nemzetközi Balettverseny, 1977), Aranyérem és Legjobb Férfitáncos-díj (Tokiói Nemzetközi Balettverseny, 1978), Az Év Táncművésze Magyarországon (1981), Az Év Művésze Münchenben (1983).

1992-96-ig nemzetközi balettmenedzserként dolgozott. A Balett Csillagai nemzetközi rendezvénysorozat keretében sztárgálákat szervezett Bécsben, Lausanne-ban, Frankfurtban és Kölnben. Megszervezte a Sztanyiszlavszkij és Nyemirovisz Dancsenko Színház budapesti vendégjátékát (Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 1994), az Alvin Ailey American Dance Theatre bécsi szereplését és az Orosz Balett Csillagai belgiumi fellépését (1995). A Duna Balett nemzetközi együttműködés egyik alapítója és művészeti tanácsadója. A budapesti Világsztárok az Operaházban Nemzetközi Balettgálák művészeti igazgatója. 1996 és 2005 között a Magyar Állami Operaház balettigazgatója. Koreográfusként és színpadra állítóként részt vett a Don Quijote, A hattyúk tava és a Hófehérke és a 7 törpe magyarországi változatának megalkotásában.  

 

2012-ben Kossuth-díjjal értékelték eddigi pályafutását, életművét. 

 

Produkciók: