Elhunyt Komor Ágnes hárfaművész

Az Ifjú Operabarátok Körének alapítója és elnöke közel hat évtizeden át volt az Operaház tagja. Gyerekek és fiatal felnőttek százezreivel szerettette meg az opera műfaját. Emlékét kegyelettel őrizzük. 


Komor Ágnes több évtizedes, sikeres hárfaművészi pályafutással a háta mögött döntött úgy, hogy tehetségét a gyerekek és a fiatalok zenei képzésének szenteli. 1993-ban alapította meg az Ifjú Operabarátok Körét, amely vidéken és Budapesten 6-25 éves fiatalok százezreihez hozta közel az opera műfaját. Komor Ágnes nevéhez fűződik két nagyon sikeres rendezvénysorozat is: az évente megrendezett Nyitott nap az Operaházban, illetve a Házhoz visszük az operát. A fiataloknak összeállított koncertprogramokhoz rajzpályázat is kapcsolódott, a díjnyertes alkotásokat évente kiállították a dalszínházban és az Erkel Színházban. 

A művésznő édesapjával, Komor Vilmossal (az Operaház és a Filharmóniai Társaság egykori karmestere) szakmai díjat alapított, amelyet azóta is minden esztendőben megkap egy kiemelkedően tehetséges karmester, korrepetitor vagy zenekari művész. 

Komor Ágnes egy interjúban így foglalta össze hitvallását: "Mi egy lehetőséget kínálunk a gyerekeknek, megmutatjuk, hogy ilyen zenei is létezik. Még ha nem is fognak komolyzenét hallgatni, akkor is tudják, hogy van hová fordulni. A zenéhez mindig lehet menekülni."

A művésznő temetéséről később intézkednek.