Három művész vett át elismerést az Operában
Pasztircsák Polina, Wieber Marianne, Fahidi Patrícia (fotó: Csibi Szilvia)

Június 26-án adták át az Operaház történetének korszakos egyéniségeiről, Székely Mihályról, Komor Vilmosról és Márk Tivadarról elnevezett elismeréseket. Az emlékplaketteket Pasztircsák Polina énekesnő, Fahidi Patrícia hegedűművész és Wieber Marianne jelmeztervező vehette át.


Pasztircsák Polina vette át a Székely Mihály-emlékplakettet, melyet a dalszínház olyan énekesének ítéli oda évente, aki művészi és emberi magatartása alapján erre a leginkább érdemes. Pasztircsák Polina szoprán az Opera tavalyi Távol-keleti turnéján a Traviata címszerepét alakította a most záruló évadban a Spiritiszták ősbemutatójának női főszerepében aratott szakmai és közönségsikert. További két nagy szerepben, a Bohémélet Mimijeként és az Otello Desdemonájaként is színpadra lépett, és énekelte még Micaela szerepét Bizet Carmenjében. A Székely-plakettet, Csillag Ferenc szobrászművész alkotását Ókovács Szilveszter főigazgatótól vette át: „Sokan rendelkeznek hanggal, sokakat hívunk művésznek, de igazi művész, aki lényével és lelkiségével is megtámogatja a technikai tudást, kevés van. Polina ilyen művész.”

 

Fahidi Patrícia, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának – az Opera együttesének hegedűművésze kapta meg a Komor Vilmos-emlékplakettet, Borsos Miklós alkotását. Az elismerést évente adják át az Operaház egy-egy olyan művészének, korrepetitorának vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye alapján arra leginkább érdemes. Fahidi Patrícia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében 2001-ben, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2003-ban szerzett diplomát. 2001 óta tagja az Operaháznak, ahol megbízhatóan kamatoztatja tudását. Hosszú évek alatt a teljes operarepertoár zenei megvalósításában közreműködött. Az elismerést Halász Péter főzeneigazgató adta át. „Patrícia olyan zenekari művész, aki a saját művészetén túl a második hegedűszólam vezetőjeként egész zenekarban gondolkodik. Érzékeny zenész, aki saját szólamán kívül más szólamokra is érzékeny” – mondta Halász Péter.

 

A Márk Tivadar-emlékplakettet az Operaház egykori jelmeztervezőjének emlékére alapították, 2005-ben. Az idei díjazott Wieber Marianne Balázs Béla-díjas, érdemes művész jelmeztervező, aki pályafutása során 67 színpadi műhöz, 65 televíziós filmhez és 14 játékfilmhez tervezett öltözékeket. Érsekújvárott született 1934-ben, majd a budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban, illetve az Iparművészeti Főiskola jelmez-tanszakán végzett, 1962-ben. Mestere Schäffer Judit volt. Magyar történelmi jelmezeiből több amerikai és európai nagyvárosban rendeztek kiállítást, az anyag legutóbb néhány éve a Nagytétényi Kastélymúzeumban volt látható. Wieber Marianne az Operaházban a Sevillai borbély mellett a Dido és Aeneas és a Mario és a varázsló jelmezeit tervezte. A művésznőt Boschán Daisy köszöntötte: „Marianne óriási történeti tudását ízléssel ötvözi, és Márk Tivadar nyomdokain, az ő inspirációjával és lendületével megáldva alkotta meg jelmezeit a mester mottóját szem előtt tartva: alázat a művel szemben.”