Évadnyitó társulati ülés - új SZMSZ és a vezetői struktúra átalakítása
Fotó: Herman Péter

A Magyar Állami Operaház modernizációjának utolsó szervezeti lépéseihez érkezett el, amikor a fenntartó minisztériumnak jóváhagyásra nyújtotta be új szervezeti és működési szabályzatát, mely a vezetői struktúra átalakítása mellett alkalmazkodás az Erkel Színház újranyitásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó megnövekedett feladatokhoz. Az évadnyitón az EMMI képviseletében Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár bejelentette: a 2013-as évre 1.1 milliárd forint plusztámogatást kap az intézmény, amely beépül az Opera költségvetési forrásai közé.


Ókovács Szilveszter a társulati ülésen hangsúlyozta: "Idén több vár ránk, mint operajátszás. Összművészetre készülünk, a hamarosan megnyíló Erkel Színházzal együtt már két játszóhelyen, összesen 630 rendezvénnyel. Ki kell nevelnünk a közönségünket, de nem azért, mert a látogatóink száma veszélyben van, hanem épp azért, hogy ne legyen veszélyben. Előre kell tehát gondolkodnunk.

Halász Péter, az Operaház új mb. főzeneigazgatója először beszélt ilyen minőségében az egész társulat előtt. Az Opera szezonnyitó premierét, a Falstaffot is dirigáló karmester kiemelte, hogy megbízatása egy évre szól, „de ha ennél hosszabb ideig dolgozunk együtt, a repertoár fokozatos bővítésében fogok gondolkodni: a romantikusok mellett a modernebb zenei irányok, a kortárs magyar operaszerzők felé szeretnék nyitni, és jóval nagyobb hangsúlyt kapna a  barokk is.”

Solymosi Tamás kinevezett balettigazgató az évad balettbemutatóit vázolta, és arról beszélt, "milyen szerencsések vagyunk, hogy miközben Európa-szerte társulat-csökkentésekről hallani, a Magyar Nemzeti Balett bővülni tud, két játszóhelyünk lesz, négy premierünk és számtalan színvonalas repertoár-produkciónk.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elfogadott, és 2013. szeptember 5-én hatályba lépett új SZMSZ-nek megfelelően átalakított menedzsmentben a főigazgató-helyettesi (ügyvezető igazgatói) feladatokat a vonatkozó pályázat eredményes lezárásig dr. Főző Virág látja el.

Halász Péter karmesterrel az új szabályzatnak megfelelő tartalommal a főzeneigazgatói teendők megbízotti ellátására 2013. augusztus 23-tól a sikeres pályázat lefolytatásáig, de legfeljebb egy évre szóló megállapodást kötött az Opera.

Az új vezetői struktúrában bevezetésre kerülő művészeti igazgatói feladatkört, valamint az ügyvezető igazgatói feladatkört – csakúgy, mint a megváltozott struktúrájú és feladatú magasabb vezetői, illetve vezetői munkaköröket – megpályáztatja az Opera. Az átmeneti időszakban a műszaki igazgatói feladatokat megbízottként Mozsár István látja el.

A korábbi, eredményes pályázatokat követően 2013. július 1-től 5 év határozott időre Solymosi Tamást – miniszteri jóváhagyással – a balettigazgatói feladatok, dr. Turkovics Monikát a marketing- és kommunikációs igazgatói feladatok, Simon Bélát 2013. augusztus 1-től a zenekari-igazgatói feladatok ellátásával bízta meg Ókovács Szilveszter főigazgató.

Héja Domonkos 2013. augusztus 23-tól, öt év határozott időre elfogadta az Operaház vendégkarmesteri feladatokra szóló szerződési ajánlatát, a Kodály Zoltán Háry János c. daljátékának lemezfelvételére vonatkozó szerződés mellett. (A felvétel az Opera együtteseinek és szólistáinak előadásában, az intézmény CD-sorozatának részeként jelenik meg 2013 decemberében.)

Az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának átfogó, tartalmi módosítását nem jogszabályváltozás indokolta: az Erkel Színház megnyitásával a Magyar Állami Operaház működési volumene lényegében megduplázódott. Az ennek érdekében lebonyolított létszámbővítés szintén hangsúlyosan indokolja a vezetési struktúra átalakítását, a szervezet működőképességének a megnövekedett igények szerinti fokozása érdekében.

Az újonnan kialakított vezetői pozíciók: a művészeti igazgatói terület kiválása a főzeneigazgató alá tartozó feladatkörből, valamint a korábbi ügyvezetői és műszaki igazgatói feladatkörök szétválasztása révén jöttek létre.

A Magyar Állami Operaház, mint hazánk legnagyobb kulturális intézménye ősztől – a rendszeresen fellépő művészeket, közreműködő partnereket is ideértve – mintegy 1200 dolgozó, művész és partner munkáját igényli.

A főigazgató alatti szinten 7 igazgató (főigazgató helyettes /ügyvezető igazgató/; gazdasági igazgató; főzeneigazgató; balettigazgató; művészeti igazgató; műszaki igazgató; marketing- és kommunikációs igazgató) irányítja a következő öt évben annak az évi közel 700 programnak a végrehajtását, amely mellett az Opera új Műhely- és Próbacentrumának felépítése, és az Andrássy úti épület részleges felújítása is napirenden lesz. Valamennyi érintett státusz betöltésének feltétele a sikeres és eredményes pályázat lefolytatása.

 

A délutáni évadnyitó társulati ülésen az alább felsorolt művészek vettek át kitüntetést a 75 éves Berczelly István köszöntése után.

 

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze címet Csikós Attila díszlettervező vehette át Szinetár Miklós címzetes főigazgatótól.

Posztumusz Örökös Tagok: Bartha Alfonz magánénekes és Járay József magánénekes.

Simándy József emlékplakettet vett át Horváth István magánénekes.

A Melis György-díjat Temesi Mária magánénekes vette át.

A Juventus-díjat (dr. Ádám Tibor és felesége által alapított díj): Sáfár Orsolya magánénekesnek és Lakatos Péter kürtművésznek ítélték.

A Dr. Mándi Andor és felesége által alapított díjat Baráth Emőke magánénekes vette át.

Vágó Nelly emlékérmet kapott Juhász Katalin díszlet- és jelmeztervező.

Az év énekkari művésze: Halász Ferencné Bognár Erzsébet énekkari művész és Takács András énekkari művész

Az év zenekari művésze: Baráti Eszter csellóművész és Nyári László nagybőgőművész

Az év kartáncosa: (az évad végén átadták a díjat): Antal Tünde balettművész és Morvai Kristóf balettművész

Vasfüggöny- díjat vett át Fényes Péterné női fodrász és Krusch Antalné balett öltöztető.

A Pless László emlékére életre hívott alapítvány Fekete Valéria korrepetitort tüntette ki, a Ráday Sári Alapítvány Ambrus Imre címzetes magánénekesnek ítélt elismerést.

„Az előadásokért”- emlékérmet Karczag Márton főemléktáros és Rzezách Sándor fővilágosító vette át.