Opera az egész világ - nyáron is!
A Tiencsini Nagyszínház

Szó szerint „határtalan” zenei élményekkel gazdagította az Operaház a hazai és külföldi közönséget a nyár első két hónapjában. Hatalmas sikerű japán és kínai turné, németországi vendégszereplés, Operafüred, fellépés az Anna-bálon – és a misszió még nem ért véget. Operaénekeseink augusztus 7-étől a Szigeten is színpadra lépnek.


 

 

Túl az Óperencián

 

Még véget sem ért a hivatalos operaházi évad, társulatunk egy része máris útnak indult, hogy a Távol-Keleten népszerűsítse az ott még igencsak kuriózumnak számító műfajt. Június 15. és július 3. között tizenhárom japán városban tizenhatszor került színre Verdi Traviatája Kovács János és Héja Domonkos zenei irányításával. A három nemzetközi hírű külföldi vendégénekes - Eva Mei, Dimitra Theodossiou és Tomé Fernandez – mellett magyar sztárszereposztással került színre a Verdi-klasszikus: Gál Erikát, Balczó Pétert, Brickner Szabolcsot, Fokanov Anatolijt, Kálmándi Mihályt (a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese 2013/14 cím birtokosát), Pasztircsák Polinát és Gémes Katalint ünnepelte a japán közönség, minden este óriási tapssal honorálva az produkció-sorozatot.

Július 7-étől 20-áig Kína következett, a lenyűgöző, modern Tiencsini Nagyszínház „Verdi-Minifesztiváljának” vendége volt az Operaház együttese. A Rigoletto, A trubadúr és az Aida csendült fel kiváló szólistáink - Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Kálmándi Mihály, Fokanov Anatolij és Palerdi András – tolmácsolásában, majd egy külön gálaesten az Operaház kórusához százöt helyi kórusénekes csatlakozott, és közösen adták elő Beethoven IX. szimfóniáját. A turné egy részében a társulattal tartó főigazgatónk, Ókovács Szilveszter úgy fogalmazott: „A kínai vendégszereplés, a műfaj és művészeink fogadtatása, a megérdemelt, ám a világnak ebben a részében mégis különlegesen megható siker azt bizonyítja, hogy az operajátszásnak és a magyar Operaháznak van helye ott. Valóban nagyon szerettek bennünket, visszavárnak, és mi vissza is fogunk menni.”

A magyar vendégszereplés azért is nagy dolog, mert a 240 millió dollárból felépült Tiencsini Nagyszínház vállaltan a világ egyik vezető zenei intézményévé akar – és a jelek szering fog is – válni. Lorin Maazel és a Chicago Symphony Orchestra, Anne-Sophie Mutter, Charles Dutoit, a Mariinszkij Színház és a New York City Balett, Gidon Kremer, az Emerson Quartet, sőt a közel hetvenéves, ma már Amerikán kívül csak elvétve koncertet vállaló Itzhak Perlman is fellép ebben az évben - az Operaházat tehát meglehetősen előkelő klubba hívták meg.

A japán-kínai turné emellett nem csekély szervezési és logisztikai feladatot is jelentett az Opera számára, mintegy százfős csapatunk, amelyben a műszaki személyzet munkája is elsőrangú volt, igazán kitett magáért.

 

 

Gálaest Németországban

 

Az Opera zenekara júliusban Európában is vendégszerepelt. Az együttes - a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara „márkanévvel” – július 10-én Bad-Kissingenben adott gálaestet, Johen Arnell vezényletével, két igazán kurrens énekessel, Ricarda Merbeth szopránnal és Klaus Florian Vogt tenorral. Az esten Wagner két művéből – A walkür és a Lohengrin – valamint Puccini Toscájából és Dvorák Rusalkájából csendültek fel részletek.

 

Operafüred és Anna-bál

 

A nemzetközi után hazai vizekre eveztünk – egész pontosan a Balatonra. Zenés nyáréjszakákkal, dallamos operaáriákkal és kórus-slágerekkel tettük még kellemesebbé a füredi nyaralóközönség pihenését július 18-án és 19-én este, kórusunk, valamint neves szólistáink, Keszei Bori, Vizin Viktória, Fekete Attila és Haja Zsolt részvételével, Medveczky Ádám vezényletével. Az estek házigazdája Ókovács Szilveszter volt, aki 20-án, a 188. Anna-bálon díszvendégként is képviselte intézményünket. A bálon a nyitótáncokat a Magyar Nemzeti Balett táncművészei adták elő, Nádasdy András koreográfiájában.

 

 

A HírTV riportját az Operaház japán turnéjától IDE KATTINTVA nézhetik meg (3, 47 perctől).