Hunyadi László ősváltozat lemezfelvétel az Erkelben
Fotó: Tomas Opitz

A felújítás megkezdése előtti utolsó eseményként, augusztus 29-én kezdődik Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának lemezfelvétele az Erkel Színházban. A mű ősváltozatát Héja Domonkos mb. főzeneigazgató vezényletével öt nap alatt rögzítik a művészek: Fekete Attila, Fodor Beatrix, Miklósa Erika, Bretz Gábor, Pataky P. Dániel, Cser Krisztián és Káldi Kiss András, valamint az ígéretes fiatal mezzoszoprán, Balga Gabriella. (A fotógalériáért kattintson a képre!)


„A melankóliára hajló Erkel – s melyik magyar hazafi nem hajlott a mélabúra? – zenéjével úgy mélyíti el e szenvedő hős drámai tónusát, hogy a színpadi és poétikus élmény a kor legnagyobb operakomponistáinak is dicséretére válna. A zseni és a történelmi pillanat összetalálkozik: a bemutatón, 1844. január 27-én a Hunyadi Lászlóval a magyar nemzeti zenedráma születik meg.  A jelen felvétel – elsőként a mű előadásának történetében, az eredeti forrásokra épülő, korszerű kritikai kottakiadás alapján – ezt a pillanatot kívánja felidézni, historikus hűséggel.” – írja Batta András zenetörténész a lemez kísérőfüzetébe.

A Magyar Állami Operaház hamarosan induló szezonjának első premierje a Hunyadi László lesz, Szűcs Gábor rendezésében. A darab a tavasszal induló ifjúsági sorozat alappillére is lesz, ezért különösen fontos a zenei anyag rögzítése. Ókovács Szilveszter kormánybiztos kiemelte: „Mindennek szimbolikus és praktikus jelentése is van e kettős projekt kapcsán: az Operaház fiatal művészgenerációja most jut el első, az alaprepertoárba tartozó teljes operafelvételéig – egyúttal a lemezre sosem vett Hunyadi-ősváltozatot odaállíthatjuk a két éve ugyanitt, ugyanúgy Héja Domonkos irányításával készült Bánk bán-ősváltozat mellé. Operatörténetünk két oszlopát restaurálni az Operaház feladata – ugyanakkor missziónk a Nádasdy-féle Hunyadi-átdolgozás életben tartása is, amely alkalmas arra, hogy ezúttal letisztult formában, egyszerre ismertesse meg a mai fiatalokkal a magyar opera és a magyar történelem egy fontos fejezetét.”

 

Kiadó: Warner Classics, belföldi terjesztés: mTon Hanglemezkiadó és Management Kft.