SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye: Ókovács Szilvesztert a Magyar Állami Operaház, Kemecsi Lajost pedig a Néprajzi Múzeum főigazgatójává nevezi ki Balog Zoltán miniszter. A tárcavezető döntését a pályázatokat véleményező szakmai bizottságok javaslataival megegyezően hozta meg. 


 

 

Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Főigazgatói kinevezések

 

Ókovács Szilvesztert a Magyar Állami Operaház, Kemecsi Lajost pedig a Néprajzi Múzeum főigazgatójává nevezi ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető döntését a pályázatokat véleményező szakmai bizottságok javaslataival megegyezően hozta meg. 

 

A Magyar Állami Operaház főigazgatói feladatainak ellátására kiírt pályázat tavaly október 29-én jelent meg. A beadási határidőig hat pályamű érkezett, amelyek közül azonban egy nem felelt meg a kiírásban foglaltaknak. Így az előadó-művészeti törvény alapján felállított 9 tagú bizottság öt pályázó anyagáról mondott véleményt 2012. december 28-án. A Magyar Állami Operaház felügyeletét ellátó miniszternek ezt követően 30 napja volt döntése meghozatalára. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Ókovács Szilvesztert, az intézmény jelenlegi megbízott főigazgatóját kéri fel a nemzeti dalszínház vezetésére. Kinevezése a mai naptól, 2013. január 28-tól öt évre szól.

A miniszter ugyancsak döntött a Néprajzi Múzeum új főigazgatójának személyéről. Az intézményt három cikluson át vezető Fejős Zoltán megbízatása tavaly év végén járt le, így posztjára még 2012. október 31-én írt ki pályázatot a fenntartó. A Néprajzi Múzeum vezetésére három érvényes pályázat érkezett, amelyeket először szintén szakbizottság értékelt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a szakbizottság javaslatára Kemecsi Lajost, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum eddigi tudományos igazgatóját kéri fel a Néprajzi Múzeum főigazgatójának. Kinevezése öt évre, 2013. február 1-től szól.

 

Budapest, 2013. január 28.