OperaKaland

Az OperaKaland elnevezésű program az utóbbi évek legnagyobb szabású közművelődési-köznevelési kezdeményezése, amely a Magyar Állami Operaház szervezésében valósul meg.


Az Erkel Színház újbóli üzembe helyezésével az Operaház elkötelezte magát az opera és a balett műfajának minél szélesebb körben való népszerűsítése mellett, a szó szoros és átvitt értelmében is szélesre tárta kapuit. Az Erkel Színház, mint közösségi színház működését több nagy közművelődési projekt mentén valósítja meg a jövőben, ezek egyike az OperaKaland.

Az OperaKaland program lényege a következőképpen foglalható össze: minden tanévben/színházi évadban - két szakaszban - egy-egy előadás-szériát kínálunk a meghívott köznevelési intézmények számára, egyet az őszi, egyet a tavaszi időszakban. A meghívottak köre kiterjed Magyarország összes középiskolájára: gimnáziumokra, szakközépiskolákra és szakképző iskolákra egyaránt, a fenntartó típusától (állami/egyházi etc.) függetlenül. A célközönség a mindenkori kilencedik évfolyam: e korosztályra pedagógus és kulturális szakemberek gondos szakmai érvei alapján esett a választás. Az előadás-szám úgy kerül kialakításra, hogy – figyelembe véve az Erkel Színház jelentős befogadóképességét – évadonként akár mintegy 70-75 ezer diákot tudunk fogadni kísérőikkel.

A zenei élményen túl ezúttal további kalandozásra hívjuk a diákokat! Idén tavasszal az OperaKaland résztvevői előtt MEGNYÍLNAK A KÖZGYŰJTEMÉNYEK KAPUI is! A kalandozókat kedvezményesen fogadó múzeumok, könyvtárak és levéltár nevét, illetve a május 12-22. közötti időszakban általuk kínált kiállításokat, múzeumpedagógiai, könyvtári és levéltári pedagógiai programokat a letölthető anyagok között olvashatók.

Az operaelőadás és a mellékletben szereplő kulturális tematikájú foglalkozások a Köznevelésért Felelős Államtitkárság szakmai támogatásával valósulnak meg. Amennyiben az iskola helyi tanterve nem zárja ki az elsajátítandó tartalmak iskolán kívüli helyszíneken történő átadásának lehetőségét, akkor a felhívásban jelzett programok az adott iskola helyi pedagógiai programja szerint TANÓRÁNAK MINŐSÜLHETNEK.

Az OperaKaland program vezérelvei a következők:

 

·         A program nyitva áll minden magyar középiskolás diák számára - anyagi helyzetétől és lakhelyétől függetlenül;

·         Az OperaKaland résztvevői minden egyes alkalommal minőségi, elsőrangú, teljes opera-/balett-élményben részesülnek;

·         Az előadások komplex pedagógiai programmal egészülnek ki: ezek egy része az előadásba építve jelenik meg (szereplők bemutatása, magyarázatok beszúrása a digitális kivetítőn etc.), más részük a felkészítési időszakban kerül megküldésre az iskolák részére;

 

Nem túlzás azt mondani, hogy a program megvalósítására nemzeti összefogás keretében kerül sor. Már a kezdetekkor a kezdeményezés mellé állt az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a MÁV-START Zrt. és a BKK Zrt.

 

 

 
 

 

 

 

Pedagógiai anyag

 

Óravázlat

Hangzóanyagok

Videó részletek

 

Pályázat

A videópályázat anyagaihoz kattintson ide!

 

 

 

 

 

Kapcsolat:

Dr. Kiszely Noémi (+36 30 68 100 68)
Nyáguly Emőke (+36 30 8216309)

Erkel Projektiroda
Erkel Színház

1081 Budapest János Pál pápa tér 30.

operakaland@opera.hu

 

 

 

Archívum