Melis - Emlékkoncert


Operaház | 16:00-17:15
  fellépők: Bazsinka Zsuzsanna
  Kováts Kolos
  Molnár András
  Kádár Ferenc
  Bakó Antal
  Fátrai János
  Gogolyák György

  zongorán közreműködik:
  Bartal László

  műsor:

  1) Donizetti: Don Pasquale -Hadaró duett Fátrai János - Gogolyák György
  2) Verdi: Traviata -Germont ária Bakó Antal
  3) Verdi: Trubadúr -Leonora-Luna duett Bazsinka Zsuzsanna - Fátrai János
  4) Verdi: Don Carlos -Fülöp-Posa duett Kováts Kolos - Bakó Antal
  5) Kálmán: Az obsitos -Marci dala Kádár Ferenc
  6) Erkel: Bánk bán -Bánk-Tiborc duett Molnár András - Bakó Antal
  Rendező: Gábor Sylvie

  1923. július 2-án született Szarvason, paraszti családba. 1949. október 19-én debütált az Operaházban a Carmenben Moralesként.
  Melis György kivételes művész volt: nemcsak ragyogó énekes, hanem kiváló színész is, aki lírai, drámai és buffo szerepekben egyaránt remekelt. Mintegy hetven operaszerepet énekelt, és számtalanszor fellépett dal- és oratóriuménekesként is. A hazai színpadok mellett külföldön is sikert aratott, a Kékszakállú szerepét például a milánói Scalában Marton Évával vitte sikerre.
  Az egyik legtisztábban beszélő, éneklő művész volt. 1988-ban saját díjat alapított: a Melis György-emlékplakettet évente adják a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek. 18 operalemeze és két önálló albuma jelent meg. Háromszoros Liszt Ferenc-díjas, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, Bartók-Pásztory-díjas, a Halhatatlanok Társulatának tagja, az Operaház örökös tagja.
  2009. november 27-én hunyt el Budapesten.
  "Ha együtt léptünk föl, olyan férfi állt mellettem a színpadon, akibe akkor és ott bele lehetett szeretni. Óvó szeretettel figyelte a fiatalokat, a Cosi fan tuttéban félreült az áriám alatt, és utána csak annyit jegyzett meg: No, ez dollár illatú volt."
  (Tokody Ilona)

  "Ahogy Arany János A fülemile című versét elmondta, nem adta elő jobban Bessenyei Ferenc vagy Kállai Ferenc sem. Felkészülten és koncentráltan próbált, mintha előre tudta volna mit kérek tőle, és máris csinálta."
  (Békés András)

   
  Nincs találat.