Operaház130


Operaház | 19:00-22:00
  1884. szeptember 27-én este hét órakor Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében nyílt meg a budapesti Operaház. Ybl Miklós főműve a tervező születésének 200. évfordulóját is jelentő emlékévben "újraavattatik":
  Az Opera főemléktárosa, Karczag Márton és Wellmann Nóra színháztörténész kutatásainak nyomán rekonstruáljuk az avató menetet, újrajátsszuk a megnyitó külsőségeit. A Várból hintókon érkezik a király kísérete, az Operaháznál a
  Tisza-kormány tagjai várják az építőművész Ybllel együtt, és a bámész sokaság csillapíthatatlan kíváncsiságában betör az Opera aulájába- Az ünnepi műsor részben követi a 130 éves eredetit - aztán csavarunk rajta.
  Vállalkozó kedvű, önkéntes "statisztákat" keresünk, akik a fenti történelmi játék tömegjeleneteiben közreműködnek. A közreműködő "statiszták" grátisz megtekinthetik az ünnepi gálaestet is.

  Erkel Ferenc: Hunyadi László - Nyitány
  Erkel Ferenc : Bánk bán (II. felvonás legendás művészekkel)
  Bánk bán : Kiss B. Atilla
  Melinda : Kertesi Ingrid
  Gertrud : Marton Éva
  Tiborc : Berczelly István
  Otto : Gulyás Dénes
  Biberach : Ötvös Csaba
  Viola d'amore szóló: Botos Veronika
  Vezényel : Medveczky Ádám

  Liszt Ferenc: Magyar Király-dal
  M. Tóth Géza: A Sugár úti palota (filmbemutató)
  Robert North - Trójai játékok - amazonokkal
  (balettparódia paródiája, premier)
  Közreműködik: Gikovszki Sznezsana, Boros Ildikó, Cristina Balaban, Jaclyn Ann Higgins, Kristina Starostina, Carulla Leon Jessica, Papp Zsuzsanna, Pap Adrienn

  Rendező: Aczél András
  Rendező munkatársa: Kovács Katalin

  Partnerünk : Duna Televízió, MTVA
   
  Nincs találat.