La Sylphide-pályázat

Pályázati felhívás

 

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet, a La Sylphide (A Szilfid) című balett produkció 2013/2014-es évadban tervezett bemutató díszlet- és jelmezterveinek elkészítésére.

 

Pályázati felhívás

 

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet, a La Sylphide (A Szilfid) című balett produkció 2013/2014-es évadban tervezett bemutató díszlet- és jelmezterveinek elkészítésére.

 

A tervezői feladat:

Művészeti egyetemi végzettséggel rendelkező, vagy még tanulmányai utolsó évét folytató művészek, díszlet és jelmeztervezők jelentkezését várjuk, a 2014 tavaszán,az Operaház színpadán bemutatásra kerülő La Sylphide című Balett produkció látványvilágának megalkotására. A pályázatra jelentkezőktől teljes vizuális koncepciót várunk, így, ha csak egyik vagy másik területen vagytok jártasak, (díszlet, vagy jelmez) úgy egy alkotótárssal közösen kialakított egységes díszlet és jelmez koncepciót is szívesen látunk. A pályázatra klasszikus-romantikus stílusban készített terveket várunk. A nyertes pályázatnak a tervező által megálmodott koncepcióra kell utalnia, amely az elbírálást követően, az Operaház érintett szakmai vezetőivel (balett igazgatóval, színpadra állító és próbavezető balettmesterekkel, valamint a színház díszlet- és jelmeztárainak vezetőivel, és az ügyvezető- műszaki igazgatóval) történő közös egyeztetés után rugalmasan illeszthető a megrendelő igényeihez.

 

 

Pályázaton történő részvétel feltételei:

 

-           A pályázaton már valamely művészeti egyetemen végzett alkotók vagy egyetemi tanulmányainak utolsó évében lévő művész-hallgatók vehetnek részt.

-          A pályázatra beadott díszlet- és jelmezterveknek mind az Operaház, mind az Erkel Színház színpadára alkalmazhatónak kell lenniük.

 

(A tervek elkészítéséhez (díszlet és jelmez egyaránt) irányadó lehet a Svéd Királyi Balett 2012-es produkciója (Frank Andersen, Eva Kloborg), amelyből részleteket lehet megtekinteni a következő linken: http://www.youtube.com/watch?v=Hg0T8O80bM4)

 

 

A pályázat elbírálásának rendje:

 

A döntést a Magyar Állami Operaház vezetősége – főigazgató, ügyvezető-műszaki igazgató és balett igazgató – hozza meg a jelentkezési határidőt követő 15 napon belül, a Magyar Állami Operaház főigazgatója által felkért szakmai bizottság véleményének figyelembevételével (szükség esetén a pályázó és a bizottság személyes találkozásával).

A pályázat tartalmát a megbízón és a szakmai biztosság tagjain kívül más személlyel nem közöljük. A pályázat eredményéről az érintettek írásbeli értesítést kapnak.

Az eredményhirdetés napja: 2013. szeptember 15.

 

Pályázat benyújtási határideje és helye:

 

Az pályázat kiírásának időpontja: 2013. június 21. napja.

A pályázat benyújtási határideje 2013. augusztus 31. napja.

A pályázatokat a Magyar Állami Operaházba Stella Szonja balett titkár részére címezve kell beküldeni az alábbi címre: 1061 Budapest, Andrássy út 22.

 

 

A szerződtetés:

 

A La Sylphide produkció díszlet- és jelmezterveinek elkészítésében részt vevő tervező művészt, illetve művészeket  a Magyar Állami Operaház vállalkozási szerződés keretében az előadás premierjéig, 2014. május 2-ig szóló határozott időre szerződteti, mindösszesen bruttó 1 200 000 Ft díjazás mellett. A díjazás a teljes tervezési feladatra (díszlet- és jelmeztervezés együtt) szól, a feladatot teljesítő művészek számától függetlenül.

A megbízási díj tartalmazza a díszlet- és jelmeztervek terület-, mód-, mérték- és időbeli korlátozás nélküli felhasználásának jogát.

A díszletek, kellékek, jelmezek kivitelezését az Operaház végzi és külön költségkeretet biztosít rá.

 

 A pályázathoz csatolni kell:

-          Méret, technika, és formai megkötés nélkül , 10 db színes jelmez, és 10 db színes díszlettervet, amely egyértelműen bemutatja, a La Sylphide (A Szilfid) produkcióhoz kapcsolódóan a tervezők által megálmodott vizuális koncepciót.

-           kitöltött és aláírt adatlap

-          szakmai önéletrajz

 

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Stella Szonja balett titkár nyújt, a stellaszonja@opera.hu e-mail címen.

Budapest, 2013. június 21.

  Ókovács Szilveszter
főigazgató

 

Csatolt mellékletek:

1.      számú melléklet: A mű szinopszisa

2.      számú melléklet: Az Operaház színpadi alaprajza

3.      számú melléklet: Az Erkel színház színpadi alaprajza

4.      számú melléklet: Pályázati adatlap