Aida világsztárokkal az Erkelben
Fotó: Herman Péter

Verdi egyik leglátványosabb operájával várjuk nézőinket az Erkel Színházban január 9-étől, nyolc estén át. Sztárszereposztásra készüljenek: Komlósi Ildikó (aki a 14-ei előadáson ünnepli operaházi tagságának 30. jubileumát), Sümegi Eszter, Lee Yeong-Won, Johannes von Duisburg, Fodor Beatrix, Wiedemann Bernadett, Fekete Attila, Kiss B. Atilla és Kálmándi Mihály.

 


Nehéz eldönteni, hogy Verdi káprázatosan gyönyörű remekművét a külső vagy a belső konfliktusok teszik igazán érdekessé. Az olasz géniuszt az opera megírására először a Szuezi-csatorna átadásának alkalmából kérték fel, ám azt visszautasította, és csak később, némi huzavona után vállalta a feladatot a Kairói Operaház 1871-es megnyitójára. Verdi az egyiptomi-etióp háború érzékeny zenei ábrázolásával vállaltan a népek közötti egyetemes megbékélést kívánta hangsúlyozni, és – mint minden művében – az emberek közötti, illetve a lelkükben belül zajló konfliktusok legalább annyira érdekelték, mint a külső történések. Ez teszi az Aidát egyaránt grandiózussá és intimmé, lenyűgözővé és mélyen emberivé.

Az Erkel Színház közönsége Sümegi Eszter és Fodor Beatrix címszereplésével láthatja a produkciót, amely Csikós Attila díszleteinek és Vágó Nelly jelmezeinek köszönhetően már akkor „elakasztja” a lélegzetet, amikor felgördül a függöny. Amneris szerepét négy alkalommal Komlósi Ildikó énekli. Nemzetközi hírű mezzoszopránunk, aki a New York-i Metropolitan után lép ismét színpadra Budapesten, pályája egyik meghatározó pillanatát ünnepli majd a 14-ei előadáson: „Épp 30 évvel ezelőtt, január 13-án írtam alá operaházi szerződésemet, még végzős akadémistaként, és mivel az Operát akkor éppen felújították, a vizsgaelőadásomat az Erkelben énekeltem, épp Amneris szerepéből. Tehát szinte napra pontosan három évtizede indult el a pályám itt, ezeken a deszkákon, így az Erkelbe minden lehetséges értelemben „hazajövök” – vall a jubileumról Komlósi Ildikó.

Radamesként két vezető tenorunk, Fekete Attila és Kiss B. Atilla mellett a koreai Lee Jeon-Wont láthatják, aki a Turandot Calafjaként már visszatérő vendégnek számít Budapesten. Amonasro szerepében pedig szintén két világklasszis lép színpadra: kiváló baritonunk, Kálmándi Mihály (Michele Kalmandi), aki ezt a szerepet már a frankfurti Alte Operben és a római Caracalla Fesztiválon is nagy sikerrel énekelte, valamint a drezdai születésű Johannes von Duisburg, akit a nemzetközi operaszínpadok többek között az egyik legjelentősebb Wagner-énekesként tartanak számon.

 

A produkció adatlapjáért kattintson IDE.