Igazi katarzis (galéria)
Rálik Szilvia
Rálik Szilvia megannyi főszerep – többek közt Puccini- és Wagner-szerepek – után sikerrel debütált a Jenůfa címszerepében
 
 

Janáček nőalakjának megformálása – amellett, hogy technikailag is kihívás – a legérzékenyebb érzelmeket érintő színészi feladat is egyben. Rálik Szilvia alakítását 6 alkalommal láthatja a közönség.
 
 
A felkavaró szerelmi és hátborzongató családi dráma egy cseh faluban játszódik. A kis közösség és a vallás törvényei vezérlik a sekrestyésnét, amikor megesett nevelt lánya, Jenůfa gyermekét a patak jege alá rejti. Így lesz a falu tisztelettel övezett tagjából – határtalan anyai szeretete, félelmei és szenvedélyessége következtében – gyilkos. A darabot azok figyelmébe ajánljuk elsősorban, akik a különleges zenei kalandozások mellett fogékonyak az ember egyéni sorsát érintő pszichológiai kérdések iránt. A drámai mű minden szereplőjének életútja egyenként is elragadja a gondolatokat. Komplex színházi élmény, amely az embert elkíséri még egy darabig.
 
 
Vidnyánszky Attila rendezésében Temesi Mária alakítja a figurát, a két férfi főszerepet Bándi János és a Kossuth-díjjal most kitüntetett Kiss B. Atilla énekli. Az előadásokat Héja Domonkos vezényli. „Iszonyatosan jó darab ez… Janáček egy teljesen realista darabba építi bele a népiességet, a vallásosságot és az érzelmek végtelen színskáláját, és a zenedráma végére sem fogy ki az ötletekből, az invenciókból.” – mondja a dirigens.