Katonák az Erkel nézőterén - Hunyadi László (fotógaléria)
Fotó: Herman Péter

A fekete sereg a színpadon, a Magyar Honvédség a nézőtéren az Erkel Színházban. Katonák, tisztek, altisztek, kormány- és köztisztviselők együtt nézték meg Erkel Hunyadi László című operáját május 12-én. (A képgalériáért kattintson a fotóra.)


Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter meghívására egy estére a Honvédelmi Minisztérium foglalta el az Erkel Színházat. A katonák és tisztviselők elöljárói javaslat alapján, jutalomként vehettek részt az előadáson, amelyben a címszerepet az Operaház vezető tenorja, Fekete Attila énekelte, Szilágyi Erzsébet híres áriáját pedig Fodor Beatrix tolmácsolásában hallhatták. Az előadás előtt Áder János köztársasági elnök levelét olvasták fel, majd beszédet mondott Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Ókovács Szilveszter. Az estet számos protokollvendég tisztelte meg jelenlétével, többek közt Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere, aki a meghívást külön ajándékkal köszönte meg az Operaház főigazgatójának, Farkas Anikó kabinetfőnök, dr. Dankó István közigazgatási államtitkár, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Orosz Zoltán Honvéd Vezérkar főnök-helyettes és Szarka Gábor miniszteri biztos.

Ókovács Szilveszter hagyományteremtő szándékkal hívta életre a jeles alkalmat, azzal a céllal, hogy a Nemzeti Közszolgálati egyetem Hadtudományi és Honvédtiszt Képző karának hallgatóit, valamint a Ludovika Zászlóalj fiataljait is megnyerjék az opera műfajának. „A régi időkben a tiszti életforma része volt a zenei műveltség. Az Opera ennek az évenkénti meghívásnak a révén kíván muníciót nyújtani e műveltség megszerzéséhez és megtartásához. Ezért invitáltuk az Erkelbe a díszegyenruhás fiatalokat" – emelte ki a főigazgató.