Megújult TANNHÄUSER

Grammy-díjas karmesterrel és parádés szereposztással nyit október 9-én Wagner remekművének négyes sorozata az Operaházban. A karmesteri pulpituson a világhírű Christian Badea (fotó), a főbb szerepekben Fried Péter, Sümegi Eszter, Németh Judit, Kálmándi Mihály és Frank van Aken.  


Nincs Wagner-év, sőt nincs valamire való operaházi repertoár sem a Tannhäuser nélkül. A német zeneszerző öntörvényűségének ünnepe ez a mű, hiszen az 1861-es párizsi bemutatót zajos botránnyá formálta a Jockey Club arisztokratáinak ellenszenve, miután Wagner nem tett engedményt a balettet kedvelő, ám az operai páholyaikba csak későn betévedő urak számára, és az utolsó helyett az első felvonásba komponálta a várva várt balett-betétet. A Wagner-legendárium e kitüntetett mozzanata a saját művészi elképzeléseihez következetesen ragaszkodó zseni tanúságtétele. S mint ilyen, méltó az opera tárgyához, amelynek középpontjában – az égi és a földi szerelem, a női princípium érzéki és szellemi pólusainak felmutatása mellett – épp a művészsors és maga a művészet áll. Szinetár Miklós 1990-ben bemutatott produkcióját frissíttette fel új elemekkel a wagneri bicentenárium alkalmából. A vadonatúj Bacchanália-koreográfia mellett Horgas Péter díszletelemei is láthatók lesznek a bemutatóban.

A dirigens a romániai születésű, de már évtizedek óta az Egyesült Államokban élő Christian Badea, aki csak a Metropolitan-ben több mint százhetvenszer vezényelt, de a Scalától a Covent Gardenen át a Sydney-i Operaházig mindelhol ünnepli a közönség aprólékosan kidolgozott, a zene mélyebb rétegeit is érzékenyen megmutató produkcióiért. Maestro Badea zenei irányításával a Tannhäuser  októberben négyszer lesz látható és hallható az Operaházban. 

 

Az előadás adatlapjáért kattintson IDE.