Szilveszter és újév az Operában
Fotó: Tomas Opitz

Rendkívüli estével búcsúztatja az óévet a Magyar Állami Operaház. A denevér előadásának második felvonását közismert magyar művészek meglepetés-gálája színesíti, a harmadik felvonás ittas börtönőrét, Froscht pedig Reviczky Gábor alakítja – kizárólag ezen az éjszakán.


A különleges est azonban nem ér véget a Házban! Az újévi koccintás után az épület előtt folytatódik az ünneplés, az Andrássy út Operaház előtti szakaszán nézőink, művészeink és munkatársaink együtt éneklik Erkel Bánk bánjának bordalát, s gyönyörködnek a tűzijátékban.

Hasonlóan különleges újévi műsorral várja vendégeit a dalszínház az új év első estjén is. A Magyar Állami Operaház kiemelt figyelemmel fordul a hazai alkotók felé, ezt szem előtt tartva, az összművészet jegyében alakult ki ünnepi műsora. Miként a tavalyi újévi hangversenyre is az Opera kérésére készült Beischer-Matyó Tamás-mű és Lackfi János-verscsokor hangzott el, az idei szerzemények is az intézmény rendelésére készültek. A Seregi-díjazott Lukács Andrásnak a Magyar Nemzeti Balett művészei előadásában látható koreográfiája után Tóth Krisztina versét Pap Lívia színművész szavalja el, majd Tallér Zsófia nyitánya hallható a százhatvan éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese tolmácsolásában. 
Az újévi koncertet Beethoven az emberiség iránti mérhetetlen szeretetet sugárzó műve, a IX. szimfónia teszi teljessé, előadásában az Opera Zenekara, Énekkara és szólistái működnek közre. Az esten a Filharmóniai Társaság új elnök-karnagya, a világhírű Pinchas Steinberg vezényel.