Társulat
Művészek

Kiss B. Atilla | magánénekes | tenor

Kiss B Atilla,
az erdélyi születésű tenor a Bánk bán operafilm címszereplőjeként vált ismertté Magyarországon és szerte a világban.

Énekművészi és énektanári licenciátusi diplomáját a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte 1996-ban.
Szaktanulmányait a Mozart Akadémián Prágában és a luxemburgi Conservatoire de Mousique-ben egészítette ki. Mesterei többek között Kriza Ágnes és Ionel Pantea voltak.
1993 és 1999 között a kolozsvári Állami Magyar Opera magánénekese.

1999-től a Magyar Állami Operaház szólistája

Az Operaház számos ősbemutató és bemutató előadása fűződik nevéhez.
Címszereplője a Katharina Wagner rendezte Lohengrin előadásnak, a Káel Csaba rendezte Bánk bánnak és az André Chenier-nek, a Hunyadi Lászlónak, Verdi Don Carlos-ának és Stiffelio-jának.

A millenniumi operapályázat nyertes darabjának, Bozay Attila: Az öt utolsó színnek, amely Madách Az ember tragédiájából íródott, az Ádám szerepét énekelte ősbemutatóban. Úgyszintén Szokolay: Szávitri című operájának Szatjaván szerepét is ő mutatta be elsőként.
További bemutatókon énekelte a : Herceget a Rigolettoból, Macduffot a Macbethből, Don Josét a Carmenből, Don Alvarot a Végzet hatalmából, Grigorijt a Borisz Godunovból, Pollionet a Normából, des Grieuxt a Manon Lescautból, Stewat a Jenufaból, Walter von Stolzingot a Nürnbergi mesterdalnokokból.
Gyakran énekli továbbá Radamest, Don Carlost, Turiddut, Calafot, Bánkot és Hunyadi Lászlót és más főszerepeket a lirico-spinto szerepkörből.

Tokyotól Torontóig a világ számos jelentős operaszínpadán és koncertpódiumán vendégszerepel rendszeresen.
Tokyoban az Új Nemzeti Operában Turiddut és a Nyugat lánya Dick Johnsonját énekelte Andreas Homoki rendezésében.
Torontóban Bizet Carmenjének Don José -jaként mutatkozott be, illetve az Ontario-tó partján rendezett nagyszabású operagálán énekelt több ezer néző előtt 2005-ben.
Barcelonában a Gran Teatre del Liceu- ban Stewa a Jenufaban és Don Gomes Saint Säens Vlll. Henrikjében.
Bernben Renata Scotto rendezésében Hagenbach szerepében mutatkozott be Catalani La Wally című operájában. Berlinben a Deutche Operben Turiddut énekelte, a Komische Operben újévi gálán mutatkozott be.
Monte-Carlóban Laca a Jenufaban , Vladimir Igorevics az Igor hercegben és Narraboth a Salome-ban. Marseille-ben Michele szerepét énekelte Menotti: The Saint of Bleecker street című operájában, Nantes-ban és Angers- ban Albert Gregor Janacek: A Makropoulosz ügy című operájában.
Párizsban 2011-ben mutatták be Bruno Mantovani Akhmatova című operáját az Opera Bastille-ban. Kiss B Atilla a darab férfi főszerepében, Lev Gumilev-ben mutatkozott be nagy sikerrel.
2012-ben ugyanott Eric-Emmanuel Schmitt Le mistère Georges Bizet című produkciójában énekelt.
A Bastille vendége lesz 2013 őszén Janacek Vec Makropoulos című operájának Albert Gregor szerepében.
Énekelt még Ljubljanában és Bilbaóban Radamest, Bukarestben des Grieut, Cavaradossit, Calafot és Lohengrint Cristian Mandeal pálcája alatt, Bytomban Bánk bánt, Kiel-ben Walter von Stolzig-ot, Brno-ban Stewát, Essenben Des Grieux-t Stefan Soltész vezényletével. Castel Gandofo-ban a pápai nyári rezidencián Bach Magnificat-jának tenor-szólóját szólaltatta meg ll. János Pál pápa tiszteletére. Énekelt még Bécsben a Musikverein-ban Psalmus Hungaricus tenor szólót.
Kodály "zsoltárosát" többször énekelte a szerző szülővárosában Kecskeméten is, többek közt a szerző születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi koncertsorozaton és az Operaházban Vásári Tamás vezényletével. A Psalmust a Művészetek palotája ünnepélyes nyitóhangversenyén is énekelte Kocsis Zoltán-, illetve későbbi koncertjén Takács Nagy Gábor pálcája alatt.
A Művészetek Palotájában Edward királyt szólaltatta meg Karl Jenkins A walesi bárdok című művének az angol illetve a magyar nyelvű ősbemutatóján. A művet a szerző illetve Takács Nagy Gábor vezényelte.
Ugyanitt énekelte Verdi Requiem-jének tenor-szólóját Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével a japán cunami-károsultak javára rendezett jótékonysági koncerten.

Rendszeres vendége a Miskolci Operafesztiválnak és a Gyulai Várszínháznak. Továbbá a Margitszigeti, a Bakáts téri és a Szegedi Szabadtéri Játékoknak. Ez utóbbi színpadán a jelentős szerepek (Hoffmann, Radames, Bánk, Józsi) mellett Cecilia Gasdia, Rost Andrea valamint Montserrat Caballé oldalán énekelt operagálát. A katalán dívával már korábban a barcelonai Gran Teatre del Liceu színpadán is énekelt Saint Saens Vlll. Henrikében.  

 

Marton Éva partnereként a már említett Bánk bán filmben mutatkozott be.
A világ összes operaszínpadán ünnepelt magyar híresség partnere volt rendszeresen a Lohengrinben, a Jenufában és a Bartók+ Puccini operafesztivál Puccini-gálán.

Szörényi Levente Árpád népe című misztikus operájának ősbemutatóján I. András királyt szólaltatta meg Makovecz Imre díszletében. A művet CD-n és DVD-n is rögzítették illetve forgalmazták.
Szörényi Hattyúdal című koncertjén is fellépett.

Énekelte még Józsi-cigányt Lehár Cigányszerelem című operettjéből, Szú-Chongot a mosoly országából, Kukorica Jancsit a János vitézből, Jancsó Bálintot és Draskóczyt a Mária főhadnagyból.

A már említett Psalmus Hungaricus tenor-szólóján kívül számos vokális-szimfonikus művet is repertoárján tart, úgy mint:
Mozart, Verdi, Dvorak, Webber Requiem; Bartók Cantata profana, Beethoven lX. Szimfónia, Mahler Vlll. Szimfónia stb.
Az Ezrek szimfóniája-ként is emlegetett Mahler művet a Pécsi Egyházmegye millenniumának ünnepén énekelte Hamar Zsolt vezényletével.
Templomi koncerteken énekelt gyakran a Szent István bazilikában, a Váci utcai Szent Mihály templomban, a pasaréti templomban és a Bazilika téren a száz templomi koncert záró gáláján.
A Dohány utcai zsinagógában Max Bruch Mózes című oratóriumában énekelt tenor-szólót.
Rendszeres meghívottja Mága Zoltán újévi koncertjének a Papp László sportarénában. Emellett számos jótékonysági koncerten lép fel.

Díjai, kitüntetései:

Liszt Ferenc-díj
Kriza Ágnes-díj
Simándy József emlékplakett
Traian Grozavescu nemzetközi tenorverseny l. díj
Artisjus-díj
Havasi István-díj
Melis György-díj
Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje 

Kossuth-díj

2012-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának kinevezett adjunktusa és a
Magyar Művészeti Akadémia tagja. 

Előadások: