Határon túli magyarok a Hunyadi pénteki főpróbáján
Fotó: Tomas Opitz

Közel 1200 határon túli magyar - a Kárpát-medencei Családlánc jóvoltából nagyrészt egész családok - nézték meg az Operaház meghívására ingyenesen a Hunyadi László 28-ai, pénteki főpróbáját. A jótékony célú előadásra Dr. Görgényi Ernő gyulai polgármester is eljött, aki a zeneszerző szülővárosából két Erkel-relikviát hozott a dalszínházba, valamint Ókovács Szilveszterrel együtt megkoszorúzta az Ybl-palota előtti Erkel szobrot. (Fotógaléria)


"Az 1200 ülőhelyre szinte azonnal több mint kétezer határon túli magyar jelentkezett - mondta Dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alelnöke - ami bizonyítja, hogy az ott élő magyarok számára ez az opera ugyanúgy nemzeti kincsnek számít, mint az itt élőknek." A Hunyadi László pénteki főpróbája egyben indító eseménye volt az úgynevezett Mindenki Operája sorozatnak, amelyben az évad során még 24 különböző produkció főpróbáját nézhetik meg nagycsaládosok, nyugdíjasok és diákok, az eredeti helyár negyedéért.

A pénteki, jótékony célú Hunyadi főpróba viszont a határon túli nézők számára teljesen ingyenes volt, és egyúttal tisztelgés is Erkel Ferenc emléke előtt. A hatalmas sikerű előadás előtt a gyulai polgármester az ottani Erkel Emlékházból két muzeális értékű tárgyat - a zeneszerző bronz mosdótálját és kancsóját - hozta el az Operaházba, amelyet ki is állítottak a Vörös Szalonban (október 1-ig lesz látható). A polgármester, Ókovács Szilveszter mb. főigazgató, valamint Dr. Latorcai Csaba, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ezután a buszokkal folymatosan érkező határon túli nézők jelenlétében együtt megkoszorúzták az épület előtt álló Erkel szobrot. A főpróba további díszvedégei voltak: Soltész Miklós, az EMMI szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Répás Zsuzsanna, a KIM nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és természetesen Dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége képviseletében. 

A Hunyadi produkció-sorozat végéig a Vörös Szalon egyúttal egy kisebb Erkel-kiállítás helyszíne is lesz. A nézők az előadások előtt és a szünetekben itt tekinthetik meg a  Magyar Nemzeti Galériából érkezett következő három különleges műalkotást:  

 

Madarász Viktor: Hunyadi László utolsó siratása (vázlat)

Benczúr Gyula: Mátyás és Holubár

Benczúr Gyula: Mátyás fogadja a pápa követeit

 

A jótékony célú főpróba adatlapját ITT tekintheti meg.