Dózsa György
Erkel F.

Koncertszerű operaelőadás két részben, négy felvonásban

Dózsa500 

Épp ötszáz esztendeje kapott nemesi rangot Budán Dózsa György, akinek vezetésével később parasztlázadás tört ki Magyarországon. A parasztvezér legendájából Erkel Ferenc, az Operaház első főzeneigazgatója írt operát. E két „legenda előtt kívánunk tisztelegni a mű hangversenyszerű előadásával, amelyen hangfelvétel is készül, amely később CD-n is hozzáférhető lesz. 

A Dózsa Györgyöt a régi Nemzeti Színház számára komponálta Erkel. Az opera ősbemutatóját 1867. április 6-án maga a szerző vezényelte. A mű azonban nem lett sikeres: viszonylag hamar, 6 előadás után lekerült a műsorról, annak ellenére, hogy Erkel és két fia több változtatást eszközöltek a darabon. A kiegyezés évében egy államrend ellen lázadó parasztvezér mint téma úgyszólván „nem volt aktuális. Ezután hosszú csend következett, majd az 1950-es években műsorra akarták tűzni az operát, de dramaturgiailag és ideológiailag szintén szerencsétlen kor volt ez a lázadó parasztvezér történetéhez, így végül is elálltak az tervtől. Az 1950-es években végül a Rádió vett fel néhány részletet az eredeti partitúrából. 1991-ben szintén a Rádió készített egy felvételt, amihez az operát Németh Amadé és Ruitner Sándor erősen átdolgozta. Ezen a két felvételen kívül azonban nem létezik más hanganyag; ezért is tartotta fontosnak az Operaház, hogy a koncertszerű előadást az OperaTrezor sorozatának legújabb darabjaként rögzítsék.  

1994-ben az Erkel Színház színpadán két szereposztásban 21 előadáson át ment az opera Oberfrank Géza és Mészöly Dezső által átdolgozott változata. (Ez a változat kerül most is előadásra.) 2004-ben a Kolozsvári Opera tűzte műsorára a darabot; Budapesten pedig utoljára 2010-ben hallhatta a közönség a művet az Operában a szerző 200. születésnapja alkalmából. Folyamatban van a mű kritikai összkiadása a Zenetudományi Intézet jóvoltából, Szacsvay Kim Katalin gondozásában.  

 

Az információkért köszönet: Karczag Mártonnak 

 

Nincs találat.