NABUCCO
Verdi, G.

Opera négy felvonásban, 3 részben, olasz nyelven, magyar felirattal 

Verdi huszonhét évesen elhatározta: soha többé nem ír operát. Szakmai és magánéleti mélyponton volt: A pünkösi királyság megbukott, majd eltemette két kisgyermekét, és végül feleségét is. Csak ügynöke rábeszélésére olvasta el Solera librettóját, a Nabuccót. 1842. tavaszán már egész Milánó a "Va, pensiero..."-t dúdolta.  

Az opera középpontjában egy történelmi korszakváltás áll: megváltoznak az értékrendek, más összefüggések irányítják az életet, mint korábban. Leigázók és leigázottak konfliktusának kereszttüzében egy családi dráma bontakozik ki, melyben az olasz mester zenéje a legszélesebb érzelmi skálán vezeti végig a nézőt. A történetet az előadás kiemeli a bibliai korból, és kozmikusabb térbe és időbe helyezi. 

 

Verdi Nabuccóját 2013. februárjában mutatták be Kesselyák Gergely rendezésében a Miskolci Nemzeti Színházban; a produkciót ezután a debreceni színház hívta meg, és most az Operaház színpadán is bemutatásra kerül. 

 

"A Nabucco leginkább a hitről szól, de nem csak az istenhitről, hanem az egymásba vetett hitről is." - nyilatkozta Kesselyák. "Ha energiáinkat nem arra pazaroljuk, hogy egymással harcoljunk és az Istennel küzdjünk, akkor rájövünk, hogy csodákra vagyunk képesek. 'Istent imádva királyok királya leszel.' - Ez az opera utolsó és egyben legfontosabb mondata."  

 

Nincs találat.