Koreai sztárok a Turandotban

Két fiatal, már most komoly nemzetközi sikerekkel büszkélkedő koreai énekes mutatkozik be Budapesten Puccini klasszikusában. Lee Jeong-Won tenor az első négy előadásban alakítja Kalafot, a mindössze 28 éves Jee Hye Han (a fotón) pedig február 22-én és 24-én, a címszerepben lép színpadra. 


A szöüli születésű szoprán Bécsben folytatta énekesi tanulmányait, majd a Bécsi Belvedere Énekverseny 2009-es közönségdíjasaként itt is indult el a karrierje. Szintén 2009-ben egy másik komoly megmérettetésen, a Marseille-i Nemzetközi Operaversenyen is díjat nyert. 2011-ben a bécsi Volkosper színpadán debütált a Pillangókisasszony címszerepében, akkora közönség- és kritikai sikerrel, amely elindította világkarrierjét. A 28 esztendős Jee Hye Han Turandot karakterének megformálásával igazi szenzációnak számít, a szerep ugyanis olyan magas technikai és hanszínbeli követelményeket állít a szoprán énekesnők elé, hogy ilyen fiatal korban csak nagyon kevesen vállalják el. 

Kalaf megszemélyesítője, Lee Jeong-Won koreai tenorista Szöulban végezte zenei tanulmányait, a Yon-Sei Egyetemen. A Koreai Nemzeti Opera színpadán Flotow: Márta című operájában debütált. A hazai sikeres bemutatkozást követően Olaszországba költözött, hogy ott az ascolai Piceno Akadémián tökéletesítette tudását. 1998-ban első díjat nyert a Nemzetközi Franco Corelli Énekversenyen, majd ezt követően Írországban a Wexford Fesztiválon Puccini: A Nyugat lánya című operájának Dick Johnsonjaként aratott sikert. Számos nemzetközi megmérettetésen vett részt, amelyek közül kiemelten fontosak a Maria Callas, a Tito Schipa és a Giacomo Aragall nevével fémjelzett versenyeken aratott győzelmei. A Giacomo Aragall Énekversenyt követően a legendás szoprán, Montserrat Caballé partnereként szerepelhetett egy gálakoncerten Barcelonában, majd az olaszországi Folignóban Raina Kabaivanska estjének vendége volt. Repertoárján elsősorban az olasz operairodalom hőstenor szerepei találhatók, de Franciaországban olyan különleges műben is színre lépett már, mint Gounod Sába királynője című operája. Budapesten 2001 novemberében Kalaf szerepében kiemelkedő sikert aratott az Erkel Színház színpadán, azóta visszatérő vendég nálunk:  a Turandoton kívül az Aidában és A trubadúrban is fellépett az elmúlt években.