Társulat
Művészek

Anger Ferenc | rendező, művészeti igazgató |  

Zenei tanulmányait szülővárosában, Szegeden kezdte. Énekmestere Réti Csaba, Feketéné Jarosiewitz Margit, valamint a szegedi konzervatóriumban Busa Tamás, majd Budapesten Adorján Ilona volt.  

A Magyar Állami Operaház énekkarának tagjaként végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztudományi szakát Osztovits Levente osztályában, majd ezután színházrendezést tanult a velencei IUAV Egyetemen olyan kiváló rendezők irányítása alatt, mint Walter Le Moli valamint Alain Maratrat. Diploma-előadásként Verdi Otello című operáját állította színpadra 2008. áprilisában a Szegedi Nemzeti Színházban, melynek címszerepét két alkalommal José Cura énekelte; az előadást Pál Tamás vezényelte. Ugyanitt 2009-ben szintén az ő rendezésében került színre Mozart Figaro házassága, majd 2010-ben Rossini Ory grófja című vígoperája, mely utóbbit a Szegedi Nemzeti Színház a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve mutatott be hazánk világhírű koloratúrszoprán énekesnője, Miklósa Erika főszereplésével.  

2011-es nemzetközi Liszt-év alkalmából rendkívül hálás rendezői feladatra kapott felkérést: a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Szegedi Nemzeti Színházzal közösen Liszt Ferenc egyetlen operáját, Don Sanche avagy a szerelem kastélya című művét mutatta be a rendezésében. Ugyanebben az évben még két kamaradarabot állított színpadra Budapesten; Delibes Lakmé című operáját a Magyar Állami Operaház énekkari művészeinek közreműködésével, valamint az Agamemnón gyermekeit, melynek szövegét Gluck zenéjének felhasználásával a rendező maga írta.  

A 2012-es évben két Puccini opera színpadra vitele jegyzi a nevét: a Győri Filharmonikus Zenekar szcenírozott Tosca előadása, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Turandot előadása. Mindkét címszerepet Lukács Gyöngyi énekelte. Ugyanebben az évben a Pécsi Kodály Központ nagytermében Wagner Die Walküre című operájának első felvonása a rendezésében csendült fel a Pécsi Szimfonikus Zenekar koncertjeként, Bogányi Tibor vezényletével.  

Anger Ferenc számára a 2013-as év Richard Strauss jegyében telt. Az operaházi Ariadné Naxoszban bemutatója után ősszel a Művészetek Palotájában az ő rendezésében került színre a zeneszerző A hallgatag asszony című öregkori vígoperája, melynek karmestere Kocsis Zoltán volt. 

Anger Ferenc nevét több opera magyar nyelvű fordítása is jegyzi. Anyanyelvünkön csendült fel többek között az általa korábban rendezett Mozart-opera, Az álruhás kertészlány, Pergolesi Livietta és Tracollo című vígoperája, az Ory grófja, az eredetileg francia nyelvű Liszt-opera, a Don Sanche, valamint 2013-ban Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából a Miskolci Nemzeti Színház magyar nyelven az ő fordításában mutatta be a Nabuccót.  

Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának DLA-hallgatója Karsai György szakmai irányítása alatt. 

 

Produkciók: