Társulat
Művészek

Franz Tscherne | magánénekes |  

Franz Tscherne osztrák színész és filmrendező 1964. december 3-án született Grazban.  

19 éves kora óta jelen van Svájc, Németország és Ausztria jelentős és nevezetes színpadain, a zürichi, a bázeli, a düsseldorfi, a stuttgarti, a frankfurti, a müncheni és a bécsi színházakban, ahol számos jelentős szerepet játszott el Shakespeare-től, Goethétől, Molière-től és Goldonitól Horvathig és Schnitzlerig. Olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint August Everding, Hans Hollmann, Hellmuth Matiasek, Rudolf Noelte, Robert Lepage és Leander Haußmann 

Színpadi munkáin túl Franz Tcherne számos filmben és televíziós műsorban szerepelt, többek között Axel Corti Radetzky indulójában és a Rex felügyelőben. Az utóbbi időben egyre több zenés színpadi szerepet vállalt, többek között Percsik szerepét a Hegedűs a háztetőn című musicalben, amelyet Stefan Soltesz rendezett az esseni Aalto Színházban. A Müncheni Filharmonikusokkal a Lortzing A cár és az ács című operájának narrátoraként szerepelt a Leopold Hager vezényelte koncertszerű előadáson, Marcello Viotti vezényletével pedig Wolf Ferrari Az új élet című operájában Dante szerepében lépett színpadra. A Bajor Rádióban Honegger Haláltáncának narrátora volt, melynek Ulf Schirmer volt a zenei rendezője. Ugyancsak e karmester vezényletével adták elő Rilke Cornet című művét Viktor Ullmann zenéjével a müncheni Prinzregententheaterben 2007 decemberében. 

Tscherne 2003-ban debütált az operaszínpadon a velencei Fenice Színház Ariadné Naxosz szigetén produkciójában. Viotti mester zenei rendezésében nagy sikerrel játszotta az udvarmester szerepét a Malibran Színházban. 2009 februárjában ugyanebben a szerepben lépett fel a Carlo Felice Színházban. Legutóbbi szerepei közül kiemelkedik Orpheusz-alakítása J. I. Fomin Orfeusz és Eurüdikéjében, amelyet Klaus Peter Kehr rendezett a Wuppertal Operában, valamint Niklas szerepe Heinrich Marschner Hans Heilig című operájában a strasbourg-i Rajnai Nemzeti Operában. 

 

Előadások: