V. Vajnonen / P. I. Csajkovszkij

A diótörő


Mesebalett 3 felvonásban
„Amikor a függöny felgördül, a következő szereplők vannak a színen: karamell-cukorkák, marcipán, mézeskalács, nugát, drazsék, árpacukor, mentapasztillák, kandiscukor, pörkölt-mandula, fekete szemű mazsolák…” Ez állt Marius Petipának, a pétervári Mariinszkij Színház vezető balettmesterének eredeti librettójában, amit Csajkovszkij kézhez kapott. Az ő zeneszerzői zsenije kellett ahhoz, hogy a megadott figurákhoz ne szirupos, hanem költészettel telített muzsika szülessen. Majd hatvan évvel az ősbemutató után Vaszilij Vajnonen új koreográfiájával indult valódi világhódító útjára ez a karácsonyi klasszikus, amely idén is visszatér az Operaház színpadára. Boldog ünnepeket!

I. felvonás 1. kép 

Karácsony este egy német kisvárosban a XIX. század közepén. A szitáló hóban felcsillannak Stahlbaum tanácsos házának fényei. Csomagokkal megrakott vendégek - gyermekek és felnőttek - igyekeznek a ház felé, közöttük van Drosselmeyer bácsi, a gyermekek barátja.  

 

2. kép 

Egy röpke pillanatra megpillantjuk az izgatottan leskelődő gyerekeket, közöttük a házigazda imposztor fiát, Misit. Drosselmeyer kitárja a szalon ajtaját, amelynek közepén ott csillog a karácsonyfa. A gyermekek körültáncolják a fenyőfát, végezetül megkapják ajándékaikat. A felnőttek ünnepelnek, koccintanak, nagyanya és nagyapa tiszteletet és meghatódást keltő ódivatú táncát is eljárja az ünnepi esten. A játékaikkal elfoglalt gyermekek figyelmét magára vonja a bűvésznek öltözöttt Drosselmeyer. Bábjátékkal bemutatja egy mesebeli herceg és a gonosz egérkirály harcát, amelyben az ifjú megmenti szerelmét, a hercegnőt. Újabb csoda: gép-babák tánca következik. Táncra kél a bohóc, a porcelán baba, a kis szerecsen is. Drosselmeyer újabb ajándékot csempész be a karácsonyfa alá: a diótörőt. A groteszk baba azonban senkinek sem kell, csak Marika - a kisebbik leány - nyúl érte, megsajnálva az árván maradt játékot. Vigasztalja, ringatja, de Misi is - aki immár kíváncsni e fura bábra - meg akarja kaparintani. A szokásos gyermeki veszekedésnek végezetül is a báb látja kárát, letörik az állkapcsa. Drosselmeyer hozza helyre a dolgokat, békét teremt..., de íme már későre jár. Lassan búcsúznak a vendégek, elcsendesedik a ház, a fények kialszanak.  

 

II. felvonás 1. kép  

Marika hálószobája. A kislány lefekvés előtt még egyszer elringatja a babát, és elhelyezi a nagy öblös biedermeier karosszékben. Álmában feltűnnek az ünnepi est emlékképei, de feltűnnek a karácsonyi cukorkákat, édességet rágcsáló egerek is. Az álom és az ébrenlét határán a kislány még meg akarja előlük menteni a diótörő bábut, de álomba zuhan.  

 

2. kép  

Óriásira növekszik a karácsonyfa, más dimenziót kapnak a játékok is, és előbukkan az óriási Egérkirály. Megelevenedik a diótörő báb, és ólomhadseregével védelmezi a karácsonyfát. Párharc kerekedik az Egérkirály és a Diótörő között, győz a jó, az egerek elmenekülnek. A fenyőfa ágai között megpillantjuk Drosselmeyert, és íme kilép a szép ifjú herceggé varázsolt Diótörő. A bölcsen mosolygó nagybácsi átnyújtja neki varázspálcáját. Hólepte erdő a színpadkép. Marika - immár Mária hercegnőként lép elénk. Diótörő herceg hódoló ámulattal köszönti a leányt. Finom, álomszerű kettősben fedezik fel egymás iránt feltörő érzéseiket... Szállingózni kezdenek a hópelyhek és megelevenednek. Előbb csak négy, azután fokozatosan egyre több hópehely-lány táncol a színpadra. Összetömörülnek, mint egy gyönyörű nagy hólabda, kisebb körökre bomlik a nagy csoport, óriási hókarika tölti be a színpadot. Lágy, puha hókavalkád, amelybe harang csendül, és immár csak egy-egy pehely libben tova, a magasba. Mária és a Herceg egymást átkarolva elindul messzire, valahová a hópelyhek után.  

 

III. felvonás 1. kép  

Mesebeli hullámzó tengeren siklik aranydió hajóban Mária és a Herceg. Az 'utazás' elringató, boldogságigérő zenéje viszi a fiatalokat a Herceg birodalmába.  

 

2. kép  

Tengerparti barlang mellett köt ki a dió-hajó, cseppkövek között a herceg a birodalom felé vezető utat keresi. Hirtelen denevérek - a legyőzött Egérkirály alattvalói - állnák útjukat, de a Herceg a Drosselmeyertől kapott varázspálca segítségével ismét győz.  

 

3. kép  

A 'Bababirodalom' lakói mély hódolattal fogadják a csipkepalotájába hazatérő herceget és menyasszonyát, Máriát. Divertissement táncsorozatban mutatják be szépségüket a birodalom 'lakói'. A négy táncosnő által előadott lendületes spanyol táncot visszafojtott érzelmeket intonáló keleti szóló követi. A táncosnőt négy balerina könnyű selyemfátyoljátékkal kíséri, az anyag lebegése még plasztikusabbá varázsolja a szólista táncát. Ugrásokkal. gyors forgásokkal staccató jellegű zenére kínai babák szórakoztatják a mátkapárt és az udvart, díszítő jellegű táncukat ellenpontozza az őket követő orosz trepak kettős rusztikusan megformált koreográfiája. A táncsorozat ékessége a Limoge-i porcelán nippeket idéző rokokó stílusú pas de trois, gyermektáncosok előadásában. A Divertissement csúcspontja, a Rózsakeringő zárja a köszöntéseket. A nyolc párra és négy szólópárra komponált ünnepélyes fényű keringő végén a táncba épül Mária hercegnő és Diótörő herceg nagy kettőse. A klasszikus hagyománynak megfelelően szerkesztett kettős - adagio-variációk - kóda - a szerelem beteljesülésének és dicsőségének hirdetése. A fináléba bekapcsolódik a teljes tánckar, a csipkepalota szépséges babái. A táncosok mögött a díszlet hátterében magasra kúszik mindent elárasztó fénnyel a karácsonyfa, és a mátkapár elindul a boldog fény felé - itt ér véget Marika álma. 

 

4. kép  

A kislány szobájában vagyunk. Betipeg a Dada, ébresztgeti az alvó Marikát. A gyermek dörzsölgeti a szemét, még álomittasan a Diótörő bábhoz szalad, és magához szorítja... csodálatosat álmodott, Vele...  

 

Kővágó Zsuzsa 

 

Fotó: Csillag Pál

Karmester

Karmester
Kollár Imre / Déri András / Csányi Valéria

Évad szereposztás

Mária hercegnő
Felméry Lili / Aliya Tanykpayeva / Kozmér Alexandra / Boros Ildikó / Pap Adrienn / Shoko Nakamura
Diótörő herceg
Bakó Máté / Oláh Zoltán / Dmitry Timofeev / Liebich Roland / Leblanc Gergely / Jevgenyij Lagunov
Stahlbaum tanácsos
Szigeti Gábor / Nikolay Radyus / Hajdú Péter / Szirb György
Stahlbaumné
Angela Mingardo / Papp Zsuzsanna / Gikovszki Sznezsana / Csokán Vivienne
Marika
Fülöp Anna / Nagy Noémi
Lujzi
Bozsányi Liliána / Katona Blanka
Misi
Szabó Zoárd / Deák Kristóf
Drosselmeier
Apáti Bence / Bajári Levente / Komarov Alekszandr / Szigeti Gábor
Dada
Soós Erika / Kőszegi Katalin
Feri
Topolánszky Vince / Cserháti Gergő
Nagypapa
Hommer Csaba / Andrea P. Merlo / Rotter Oszkár
Nagymama
Szűcs Ildikó / Vontszemű Gabriella / Kazinczy Eszter / Dienes Ilona
Két hópehely1
Ayaka Fujii / Cristina Balaban / Kristina Starostina
Két hópehely2
Minjung Kim / Varga Judit / Jaclyn Ann Higgins
Egérkirály
Apáti Bence / Jurij Kekalo / Szakács Attila / Nikolay Radyus
Diótörő
Topolánszky Vince / Deák Kristóf
Bohóc
Majoros Balázs / Molnár Dávid / Yuya Takahashi / Morvai Kristóf
Balerina
Purszky Lilla / Hangya Rita / Ayaka Fujii / Olga Chernakova
Néger
Szegő András / Kerényi Miklós Dávid / Tabbouch Ali Viktor / Katona Bálint
Spanyol tánc1
Jessica Carulla Leon / Gikovszki Sznezsana
Spanyol tánc2
Riedl Ágnes / Földi Lea / Rotter Bianka
Spanyol tánc3
Jaclyn Ann Higgins / Nagy Nemes Zsófia
Spanyol tánc4
Rotter Bianka / Bedő Dorisz / Földi Lea
Keleti tánc szóló
Krupp Anna / Minjung Kim / Kristina Starostina / Papp Zsuzsanna
Keleti tánc1
Kelsey Ilona Scanlon / Angela Mingardo
Keleti tánc2
Szeregnyi Zsófia / Kelemen Ágnes
Keleti tánc3
Rotter Bianka / Csokán Vivienne
Keleti tánc4
Tóth Barbara / Fehér Edit
Orosz tánc1
Bedő Dorisz / Gikovszki Sznezsana / Hangya Rita / Danielle Gould
Orosz tánc2
Katona Bálint / Majoros Balázs / Molnár Dávid / M. Ricardo Vila
Kínai tánc1
Jaclyn Ann Higgins / Ayaka Fujii / Yuka Asai / Hangya Rita
Kínai tánc2
Katona Bálint / Kerényi Miklós Dávid / Morvai Kristóf / Jevgenyij Lagunov / Szegő András
Pas de trois1
Szelényi Dóra / Speier Flóra
Pas de trois2
Pavleszek László / Domsa Valentin / Topolánszky Vince
Pas de trois3
Doriti Katerina / Nagy Noémi
Rózsakeringő szóló1
Csokán Vivienne / Tatjana Vdovicheva
Rózsakeringő szóló2
Kristina Starostina / Krupp Anna
Rózsakeringő szóló3
Kelsey Ilona Scanlon / Minjung Kim
Rózsakeringő szóló4
Cristina Balaban / Varga Judit
Rózsakeringő szóló5
Jellinek György / Darab Dénes
Rózsakeringő szóló6
Jurij Kekalo / Boris Myasnikov
Rózsakeringő szóló7
Medvecz József / Carlos Taravillo
Rózsakeringő szóló8
Nikolay Radyus / Babácsi Benjamin

Alkotók

Koreográfus
Vaszilij Vajnonen
Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Librettó E. T. A. Hoffmann nyomán
Vaszilij Vajnonen
Díszlettervező
Oláh Gusztáv
Jelmeztervező
Oláh Gusztáv
Próbavezető balettmester
Dózsa Imre
Az MTF növendékeit betanította
Janács Evelyn

Csajkovszkij/Vajnonen: A diótörő (The Nutcracker)