160 éves a BFTZ! Ünnepi koncert 18-án

November 18-ai hangversenyével fennállásának 160. évfordulóját ünnepli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese. Az est műsorán Bartók, Kodály és Mahler egy-egy műve csendül fel Dr. Győriványi Ráth György és Pinchas Steinberg vezényletével.


"Ez egy erős szövetség" - vezette fel a BFTZ ünnepi hangversenyének sajtóeseményét Ókovács Szilveszter főigazgató. "Az Operaház, amely hamarosan 130 esztendős, és a 160 éves zenekar, amelyet még Erkel Ferenc alapított, szoros együttműködésben, az opera- és koncertrepertoár egyenértékű tiszteletben tartásával dolgozik együtt a jövőn. A 200 fősre növekedett együttes továbbra is szezononként 10-12 koncertet ad, világhírű új elnök-karnagyunk, Pinchas Steinberg neve garancia a komoly szakmai munkára és színvonalra." A főigazgató egyúttal bemutatta a sajtónak az évfordulóra készült kiadványt is, amely a BFTZ tradícióit, legendás dirigenseit, kiemelkedő zenetörténeti eseményeit foglalja össze a zenekar egyik tagja, Scholz Anna gordonkaművész szerkesztésében.

Pinchas Steinberg, aki 2014 februárjától tölti be a Budapesti FIlharmóniai Társaság elnök-karnagyi tisztségét, leszögezte, hogy budapesti tevékenységének elsődleges célja a színvonal további emelése. "A zenekarban nagyon sok a lehetőség. Tehetséges, elkötelezett, nagy munkabírású művészek vannak az együttesben, de még rengeteg munka áll előttünk. Olyan csapattá kell válnunk, hogy a legnagyobb karmesterek a hírnevünk miatt jöjjenek el Budapestre. És a legnevesebb énekesek is, hiszen egy jó zenekar híre közöttük is terjed, őket is jobban vonzza szakmaliag egy nemzetközileg is A-kategóriás zenekar."

A 18-ai ünnepi est műsorán Bartók: Tánc-szvit című műve hangzik fel elsőként. A darabválasztás apropója az a különlegesség, hogy a művet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara mutatta be Dohnányi Ernő vezényletével, 1923-ban. Bartók Pest, Buda és Óbuda egyesítésének félévszázados jubileumát e mű komponálásával ünnepelte. Valamennyi tétel eredeti szerzői invenció, bár zenei anyaguk sokszor úgy hat, mintha népdalból származna; Bartók ezzel a hanggal és ezzel a zeneszerzői magatartással lépett érett mesterkorszakába.

Kodály 1933-ban, a Budapesti Filharmóniai Társaság nyolcvanéves fennállásának emlékére írta ünnepi kompozícióját, Galántai táncok címmel. A művet 1936-ban mutatták be. A feldolgozás tárgyául az elmúlt század elejéről való galántai cigánynóták dallamait választotta. Vérbő verbunkos-muzsikát komponált, amit virtuóz zeneszerzői technika és széleskörű zenei műveltség birtokában emelt Kodály a magasrendű szimfonikus alkotások színvonalára. A nagyszabású táncköltemény ezer arcot villant fel, ezer színt, hangulatot, ízt kínál a hallgatónak, bemutatva a magyar népi mulatságok gazdagságát, vidámsággal váltakozó mélabúját. 

Szintén a Budapesti Filharmóniai Társaság mutatta be Mahler: I. szimfónia című művét 1889. november 20-án, a Vigadóban. Mahler a Magyar Királyi Operaház igazgatójaként állt a zenekar élén. Az I. szimfóniát 1884-ben, huszonnégy esztendős korában, Kasselben kezdte írni. Bár ezután is javítgatott rajta, bécsi barátját 1888 márciusában Lipcséből tudósította: „Úgy bizony! Művem elkészült!". A budapesti bemutatón a darab még két részből álló, öt tételes, cím nélküli „szimfónia költemény" volt – Mahler ezután még tökéletesítette.

A november 18-ai hangversenyprogramhoz tartozó zenetörténeti tények is bizonyítják, hogy az idén 160 éves zenekart a legnagyobb szerzők tisztelték meg műveik bemutatásának lehetőségével. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának 1853. november 20-ai, első koncertjét Erkel Ferenc vezényelte. A Társaság élén másfél százados történelme során mindössze kilenc elnök-karnagy állt. Az első maga Erkel Ferenc (1853-1871), akit Erkel Sándor (1875-1900), Kerner István (1900-1918), Dohnányi Ernő (1918-1960), Ferencsik János (1960-1967), Kórodi András (1967-1986), Erich Bergel (1989-1994), Rico Saccani (1997-2005), majd Dr. Győriványi Ráth György követett, s akitől majd 2014 februárjától Pinchas Steinberg veszi át a stafétabotot.

 

A november 18-ai koncert műsoráért kattintson IDE.