Öt tánc - modern balett-est az Erkel Színházban
Duett

Az Erkel Színház modern balett-esttel búcsúzik a 2013/14-es évadtól. Az öt modern klasszikus darab ebben az összeállításban (egy színpdon, egy estén) tavaly mutatkozott be a már próbaüzemét élő Erkelben. A modern balett-esten egyaránt találnak kedvükre valót a modern és a klasszikus balett, illetve zene szerelmesei, a komoly és a humoros darabok kedvelői, a balett elkötelezett rajongói és azok, akik csak most ismerkednek a műfajjal.


 

Max Richter – David Dawson: A napfény természete

A darab a mindennapos és klasszikus szerelem fogalmát járja körül. Hányféle módon találhatjuk meg a tiszta szerelmet? Ez az a törekvés, mely összeköti az emberiséget, és az a keresési folyamat, mely állandóan ott van körülöttünk a világban.

 

Richard Wagner – Wayne Eagling: Duett

Az 1995-ben Lisszabonban bemutatott romantikus pas de deux Wagner Trisztán és Izolda c. operájából Izolda szerelmi halálának zenéjére készült. A bonyolult emelésekkel teletűzdelt koreográfia kivételesen magas technikai felkészültséget igényel a táncosoktól.

 

Philip Glass – Lukács András: Örvény

Lukács András sok klasszikus elemet használ koreográfiáiban, ugyanakkor a külföldön eltöltött évek folyamán nagyon sok hatás érte a modern technikák terén, és ennek a kettőnek az ötvözésével próbál egyensúlyt, illetve saját stílust létrehozni mint alkotó.

 

Wolfgang Amadeus Mozart – Jiří Kylián: Petite Mort 

A Petite Mort a szexuális aktus eksztázisának poétikus, furcsán jelentőségteljes ábrázolása. Ezt az érzést franciául a "kis halál" szóösszetétellel írják le. És valóban lehetséges, hogy a gyönyör pillanata (mely egy új élet lehetséges keletkezését is magában rejti) egyben emlékeztető, hogy az életünk relatíve rövid, s a halál mindvégig a közelünkben marad.

 

Wolfgang Amadeus Mozart – Jiří Kylián: Hat tánc

Mozart Német táncok c. művére koreografálta Kylián ezt a hat, látszólag zagyva képet, melyek nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyják a környezetünket, s eltörpülnek annak a nyugtalan világnak az állandósult jelenléte mellett, mely valamely nem meghatározható okból mindannyiunk lelkét nyomja.

 

Előadások: 2014. június 12, 13, 14, 15. Erkel Színház

 

Az előadás adatlapja és a jegyvásárlás elérhető ITT.

 

Képgalériánk elérhető a fenti képre kattintva. Tekintse meg rövid videónkat is!