VERDI200 jótékonysági gála Barbara Frittolival

A világhírű olasz szoprán, a Metropolitan és a Scala sztárja is színpadra lép a legnagyobb magyar énekesekkel október 10-én, a Verdi bicentenárium tiszteletére rendezett nagyszabású operagálán. A Verdi monstre gálaesten 22 karmester lép a pulpitusra. 


A születésnapi gálaest egy-egy részlet erejéig időrendben vonultatja fel Verdi összes operáját, a legelső, Oberto nyitánytól az életművet záró Falstaff-fúgáig. 53 esztendő 26 opusza sűrűsödik egyetlen estébe Magyarország legjobb operaénekeseinek előadásában. Ilyen még nem volt: huszonkét karmester áll dobogóra egyetlen estén. Az Operaház mb. főzeneigazgatója, Halász Péter zárja az estet, előtte a hazai operaélet doyenjei: Medveczky Ádám és Kovács János, további vezető karmesterek, mellettük számos fiatal dirigens, valamint az erre az alkalomra hazalátogató Hamar Zsolt dirigál.

Az egyetlen külföldi vendégművész, Barbara Frittoli három áriával áll színpadra olyan hazai nagyságok mellett, mint Sümegi Eszter, Bretz Gábor, Fekete Attila és Kálmándi Mihály. A művészek fellépti díjának megfelelő összeget az Opera befizeti abba a segélyalapba, amelyet idős tagjai számára tart fenn – Verdi szociális érzékenységére is emlékezve. Az előadás előtt 18 órától a Musica e parole-extra keretében az Opera művészei Verdi e-moll vonósnégyesét játsszák a Székely Bertalan teremben.

Rendező: Kael Csaba

 

Barbara Frittoli

Milánóban született, a Giuseppe Verdi Konzervatóriumban kitüntetéssel diplomázott. Ferrara, Salzburg, Bécs, Párizs, Brüsszel, Milánó – számos további európai nagyváros – és a New York-i Metropolitan színpadain a legnagyobb szoprán főszerepekkel áll színpadra. Verdi Otellójából Desdemona híres imáját a budapesti Operában is elénekli. A világ legnagyobb dirigenseivel dolgozik együtt, vezényelte többek közt Claudio Abaddo, Ricardo Mutti, Zubin Mehta és James Levin, a Covent Gardenben pedig a nemrég elhunyt Colin Davis. A Salzburgi Fesztivál Don Giovanni produkciójában, Donna Anna szerepében Lorin Maazel irányításával dolgozott. A közeljövőben a Metropolitan-ben a Bohémélet, a Mefistofele és a Bajazzók előadásaiban énekel, a Tosca címszerepében a barcelonai Liceu színpadán és Berlinben lép színpadra, bécsi fellépései előtt.