Ismét baba-CD 2014 első fővárosi újszülöttjének
Fotó: Herman Péter

Január 1-jén – a tavaly elindított hagyomány szellemében – ismét különleges zeneválogatással kedveskedik az Operaház az év első budapesti babájának és mamájának. Ókovács Szilveszter főigazgatónk a a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában személyesen adta át az Útravaló 2014 című CD-t az újszülöttnek, aki a Milán Dániel nevet kapta, és szüleinek.


A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti. Ennek szellemében indítottuk el tavaly az Útravaló CD-válogatás sorozatot, amely minden évben népszerű és a gyermekek alapműveltségében meghatározó szerepet játszó zeneművekből csemegéz. "Dalszínházunk idén is minden magyar újszülötthöz – határainkon innen és túl – eljuttatja az idei Útravaló CD-t." - mondta Ókovács Szilveszter - "A lemezen Mozart, Liszt, Brahms, Strauss, Chopin, Bach és Csajkovszkij remekművek csendülnek fel. Olyan dallamok, amelyeket mindenki ismer és szeret, amelyek színesebbé, gazdagabbá teszik minden felnövekvő generáció életét."  Az első CD-t, valamint a büszke édesanyának szánt virágcsokrot főigazgatónk személyesen vitte el a 0 óra 16 perckor született Milán Dánielnek és szüleinek a Honvéd Kórházba. 
 

A válogatás ezúttal Kokas Katalin hegedűművész – maga is kétgyermekes édesanya – ajánlásával  jelent meg, aki így vall a zene erejéről: Ezek a hangok a lélek olyan mélységébe jutnak el, ahová más nem. A zene felemel, megtisztít, megnyugtat, érzéseket kelt, gazdagít, harmóniára törekszik az első pillanattól fogva."

 

 

Az Útravaló 2014 CD tartalma:


1. MOZART: A VARÁZSFUVOLA – NYITÁNY (CHRISTOPH ESCHENBACH)
2. CSAJKOVSZKIJ: A DIÓTÖRÕ – VIRÁGKERINGÕ (PINCHAS STEINBERG)
3. BACH: D-MOLL PARTITA – GIGUE (KELEMEN BARNABÁS - HEGEDŰ)
4. BRAHMS: 1. MAGYAR TÁNC (CHRISTOPH ESCHENBACH)
5. BEETHOVEN: EGMONT – NYITÁNY (KOVÁCS JÁNOS)
6. LISZT: SZERELMI ÁLMOK (JURIJ SZIMONOV)
7. STRAUSS: RÓZSALOVAG – SZVIT (JURAJ VALCUHA)
8. CHOPIN: CISZ-MOLL NOKTÜRN (TZIMON BARTO - ZONGORA)
9. SIBELIUS: VALSE TRISTE (LEIF SEGERSTAM)
10. BRAHMS: 17. MAGYAR TÁNC (DR. GYŐRIVÁNYI RÁTH GYÖRGY)
 

Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - az Opera együttese.
 

A felvételek 2011 és 2013 között készültek a Magyar Állami Operaházban.