Nagy sikerrel indították a győriek a Primavera13 vendégjáték-sorozatot
Fotó: Herman Péter

Hatalmas sikert aratott a Győri Nemzeti Színház pénteki János vitéz előadása az Erkel Színházban. Szűcs Gábor rendezése igazi mesevilágba kalauzolta a nézőket. A vidéki és határon túli színházak bemutatkozása ma folytatódik a szegediek Rigolettójával. 


"Az első magyar témájú zenés színpadi játéknak, Kacsóh Pongrác - Heltai Jenő- Bakonyi Károly János vitézének 1904 november 18-án volt az ősbemutatója a Király Színházban.

 
A bemutató óta eltelt, hosszúnak tűnő idő ellenére a darab meghatározó dallamai (Egy rózsaszál szebben beszél, Kék tó, tiszta tó, Kukorica közt születtem) még mindig közkedvelt slágereknek számítanak. A darab története szintén jól ismert a legkisebb korosztályok számára is, nem hiába, hiszen János vitéz világa a MESE maga. Méghozzá olyan, minden felesleges sallangtól és közhelytől mentes mese, amely a cinikus valóságból ered, mégis rengeteg kaland és próbatétel után a legfontosabb emberi értékek: a szerelem, a szeretet, a hűség segítségével, igazi magyar virtustól hajtva, legyőzi azt." (Forrás: a Győri Nemzeti Színház weboldala)
 
A hangulatos előadás, amelynek premierje Győrben is csak néhány napja volt, március 22-én, a Primavera13 első darabjaként mutatkozott be az Erkel Színházban, remek hangulatban, a közönség megérdemelt ünneplésétől kísérve. A ma esti Rigoletto, a Szegedi Nemzeti Színház produkciója szintén nagy élménynek ígérkezik, ráadásul ez is premierdarab, néhány napja volt a helyi bemutató. A rendező Juronics Tamás, a manuai herceg szerepében László Boldizsár látható. Szerdán a Kolozsvári Magyar Opera társulata érkezik Budapestre, Az álarcosbál című produkcióval zárják az idei Primavera sorozatot.