A Magyar Kultúra Napja az Operaházban

Különleges bejelentésekkel tette emlékezetessé a magyar kultúra napját a Magyar Állami Operaház. Január 22-étől rendhagyó eseményekkel, újdonságokkal várjuk közönségünket! (A fotógalériáért kattintson a képre.)


Megnyílik az OperaDigiTár, elindul a Királyi Lépcsőház-program

 

Az Aula+ program második elemeként az Operaház Királyi Lépcsőjének aulájában exkluzív kutatóhely nyílik, amely az intézmény emlékeit digitalizálva teszi hozzáférhetővé, és a későbbiek során akár kimenthetővé is. A folyamatosan bővülő tartalom idővel az elmúlt közel 130 év műsorát és művész-állományát hiánytalanul lefedi majd. Megtekinthetők lesznek színlapok, fotók, hang- és videódokumentumok, az alábbi keresési szempontok szerint: művész / alkotó, cím, szerep, időpont.

Ókovács Szilveszter mb. főigazgató úgy fogalmazott: „A közönség elől eddig jórészt elzárt protokoll-területet, a Királyi Lépcsőházat szeretnénk mindenki számára, a hétköznapokban is hozzáférhetővé tenni. Operaelőadások, ismeretterjesztő vetítések, kutatható DigiTár. A mottó: „Keresd az Operaház múltját és találd meg!”

A vetítéseken, amelyeket osztályoknak és látogatócsoportoknak tartanak, a későbbiekben az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza két filmje is műsorra kerül, amely a magyar operajátszás és az Operaház történetét foglalja össze 3D-s megjelenítéssel.

 

Hét Nap Program

 

A magyar nemzet és a nemzeti opera hét fontos gyász- és emléknapján az Operaház az esti  előadást megelőzően, extra műsorszámként, vetített képes produkciókat mutat be, a zenekar témához, alkalomhoz illő kíséretével. A Magyar Kultúra Napján, amikor Kölcsey Ferenc versének megszületésére emlékezünk, nem veszíthetjük szem elől az operai érintettséget: a műfaj magyar reputációjáért oly sokat tévő Erkel Ferencet, az Operaház első (címzetes) főzeneigazgatóját. Az aktuális előadás előtt ezért fel is hangzik a Himnusz, az OperaDigiTárban aznap kiállítjuk Erkel kéziratát.

A Hét Nap dátumai:      január 22.: a magyar kultúra napja,

          február 25.: a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

         április 16.: a holokauszt áldozatainak emléknapja

         június 4.: a nemzeti összetartozás napja (Trianon-emléknap) 

        október 6.: az aradi vértanúk emléknapja

        november 4.: az 1956-os forradalom leverésének emléknapja

        (nemzeti gyásznap)

        november 7.: a magyar opera napja

A program tartalmának megalkotására M. Tóth Géza filmrendezőt kérte fel az Operaház, aki elmondta: "Ebben az együttműködésben nem elsősorban rendezőnek, hanem alkotótársnak tartom magam, aki úgy igyekszik részt venni az Operaház összművészeti munkájában, hogy ne ‘nyomja össze a teret’, hanem egészítse ki az itt folyó munkát, tegyek hozzá a többi művészeti produktumhoz.”

 

Collegium Operorum 2013

 

E jeles dátum, a Himnusz keletkezésének napja köré szervezve indul Magyarország Operaházának a külhoni magyar intézeteket segítő programja is. E napon a párizsi Magyar Kulturális Intézetben vendégszerepel a Dalszínház utcai dalestek egyik produkciója, amelyben magyar programelemek is szerepelnek. Ezt követően a dalestek valamennyi szereplője ellátogat egy-egy magyar intézetbe, ahol megismétli hangversenyét. 2013 tavaszán négy vendégszereplés valósul így meg a sorozatban. A sorozatban neves művészek – többek közt Meláth Andrea – képviselik az Operaházat, elsőként pedig Kiss B. Atilla vendégszerepel Párizsban.

 

Az Opera „Családbarát Munkahely”

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatot írt ki a Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására. A cél munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását. A pályázaton a Magyar Állami Operaház egymillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A kapcsolódó, hosszabb távú programok elindítását megelőzően az intézmény egy különleges újdonsággal teszi hangsúlyossá a „Családbarát” szellemiséget.

2013-tól az Operaház kötelékébe tartozó újszülött babák érkeztét lobogóval jelzi az intézmény.

A Magyar Állami Operaház tradícióinak része, hogy üzemházi bejárata és művészbejárója fölött gyászlobogó jelzi egy-egy dalszínházi munkatárs vagy művész halálhírét. Ókovács Szilveszter úgy fogalmazott, hogy ezen túl „az új élet érkezése előtt épp így, babazászlóval tiszteleg az Operaház, és honlapunkon azt is nyomon követhetik, melyik munkatársunk, művészünk vált szülővé, vagyis kinek a tiszteletére tűztük ki a lobogót.”

 

Útravaló a Promobox-szal

 

2013 januárjától a Magyar Állami Operaház minden magyar állampolgárságú újszülötthöz Útravaló címmel CD-t juttat el, amelyen a dalszínház neves művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg. A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti.

Az Útravaló kiadványokat belföldön a PromoBox Kft segítségével kapják meg a kórházak . A PromoBox a marketingkommunikáció egyik speciális eszközével, ajándékcsomagok segítségével juttat el termékeket az édesanyáknak országszerte, szinte valamennyi kórház szülészeti osztályára. Fejérdy Zsófia, a PromoBox tulajdonos-ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a cég legfontosabb célkitűzései közé tartozik az informálás, a családok segítése az új körülményekhez való idomulásban. Évente 85 000 családhoz eljutni óriási felelősség, ezért a „dobozba” a jó minőségű termékminták és hasznos információs anyagok mellé szellemi táplálékot is kapnak a szülők – immár az Operaház zenei útravalója is a csomag része lesz.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azzal támogatja a Magyar Operaház kezdeményezését, hogy az Útravaló CD-t határainkon túl születő magyar állampolgárságú újszülöttek részére segít eljuttatni. A KIM helyettes államtitkára, Répás Zsuzsanna kiemelte: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Kárpát-medencében élő magyar honfitársaink megkaphassák az Operaház művészei által megszólaltatott remekművek részleteit, hiszen ezáltal is megerősítjük őket magyarságukban, reménykedve abban, hogy gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik.” A CD-k eljuttatásában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Külügyminisztérium támogatását kérte, hogy a konzulátusok segítségét igénybe véve eljusson a Kárpát-medencei magyarsághoz az Operaház üzenete.

 

Ferencsik-díj

 

A Ferencsik János emlékére, 1986-ban létrehozott Ferencsik Alapítvány első alkalommal 1987 januárjában, a karmester születésének 80. évfordulóján adta át a legjobb művészi produkcióért járó Ferencsik-díjat. 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikusok) és az Operaház Zenekarának művészei felváltva részesültek az elismerésben, az Alapítvány működésének változásával azonban mára kizárólag az Operaház hangszeres művészei vehetik át a díjat.

Idén Ljudmila Romanovszkaja hegedűművésznek adta át az elismerést Héja Domonkos mb. főzeneigazgató.

Romanovszkaja Ljudmila a mai Ukrajnában, Harkovban született. Öt és fél éves korában kezdett hegedülni a kerületi zeneiskolában, egy év múlva pedig átkerült a Harkovi Központi Speciális Zeneiskolába, ahol alap- és középfokú zenei tanulmányait végezte. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitrij Ciganov professzor irányítása alatt szerzett művészi diplomát. Közvetlenül ezután, 1982-ben települt át Magyarországra. Tanítani kezdett a Budafoki Zeneiskolában, a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral részt vett a belgrádi nemzetközi versenyen, ahol II. díjat kaptak, és még ugyanebben az évben, próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába. Ugyanekkor a Budapesti Filharmóniai Társaságnak is tagja lett. 1990-ben kapott magyar állampolgárságot, azóta, immár 30 éve a Magyar Állami Operaház zenekari művésze. Az operaházi munkán kívül számtalan hazai és külföldi fellépésen, lemezfelvételen vett részt a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

 

Megújul az Operaház honlapja

 

A Magyar Kultúra Napjától érhető el honlapunk megújult változata, amelyet immár az Erkel Színház és egyéb játszóhelyek kezelésére is felkészítettünk. A megújítás legnagyobb része strukturális jellegű,  a nagyközönség számára leginkább az áttekinthetőbb és informatívabb előadás-adatlapok, illetve az Erkel-kompatibilitás tűnhet majd fel. Az ésszerűbb grafikai arányokkal és egységes megjelenéssel felvértezett honlap a főoldalról linkel az Opera saját, egyéni köntöst kapott Youtube-csatornájára is, amely hamarosan több, mint tízezer Facebook-partner megosztásaira számít majd. Időközben zajlik az Opera komoly háttérfejlesztést igénylő munkája is, amelynek végcéljaként felsejlik egy intézményirányítással és archívummal is összehangolt új számítógépes rendszer, amely egy vadonatúj honlapot is képes kiszolgálni.