ÉVADNYITÁNY! FALSTAFF és sok minden más
Fotó: Nagy Attila

Szeptember 21-én a világ egyik legismertebb operarendezője, Arnaud Bernard színrevitelében indítjuk évadunkat Verdi Falstaffjával. A premiert szabadtéri kivetítéssel és kora délutántól ingyenes programsorozattal színesítjük: várunk mindenkit! Este először vezényel az Opera új megbízott főzeneigazgatójaként Halász Péter.


 

Nem egy könnyű kezdés ez” – vezette fel a Falstaff sajtóeseményét Ókovács Szilveszter. A főigazgató a mű összetettségére utalt ezzel, hiszen bár vígoperáról van szó, egyúttal Verdi utolsó operájáról is, egy „nagy mesterségbeli tudást mutató, filozofikus alkotásról, amely a vidámság mellett melankóliát és derűs életbölcsességet is sugároz.” A látványvilágot a rendező, Arnaud Bernard álmodta meg, aki – Milánó, Bilbao, Zágráb, Lausanne, Buenos Aires és az Egyesült Államok-beli Charleston után Budapesten – tizenharmadszor viszi színre a darabot, de ezúttal teljesen új kivitelezésben. A rendező így vall a műről: „Verdi a Falstaffot nem testamentumként, hanem operai életművének megkoronázásaként komponálta. Az opera hatalmas érdeme, hogy a teljes embert fejezi ki annak összetettségével, rejtett oldalaival és örök ellentmondásaival együtt.

A címszerepet Kiril Manolov alakítja. A bolgár bariton előtt sorra nyílnak meg Európa színpadai, Budapest után Zágráb, Lucca, majd Ravenna operaházai várják. A darabban Mrs. Quickly szerepében ismét itthon üdvözölhetjük nemzetközi hírű mezzoszopránunkat, Budai Líviát, aki pályája során a New York-i Metropolitanben is színpadra lépett, többek között Luciano Pavarotti és Joan Sutherland partnereként.

A darabot az Operaház új mb. főzeneigazgatója, a külföldről hazatért Halász Péter dirigálja, aki kiemelte: „Az idős szerzők gyakran melankóliába, miszticizmusba fordulnak életük végén. Kevés példa van arra a művészetben, amit Verdi produkált, hogy bölcs mosollyal és élettapasztalattal áthatott, de könnyed, fiatalos mű szülessék egy hosszú alkotói pálya végén.

Ókovács Szilveszter Évadnyitányunk többi eseményéről is beszámolt, hangsúlyozva: „Az Operaház régóta nem titkolt, sőt jól látható célja, hogy kinyissa a kapuit, kimenjen az utcára és tömegeket szólítson meg, presztízsműfajból közkedvenccé tegye az operát és a balettet.” A szeptember 21-ei eseménysorozat 16 órakor veszi kezdetét Menotti: A telefon című operájának élő előadásával. A kétszereplős opera miniszínpadául a Hajós utcai szfinx szobor mögötti terület szolgál. A félórás előadást követően, fél öttől már kisfilmeket vetítenek a Falstaff szabadtéri közvetítésére érkezőknek az Operaház főbejárata előtti nagyszínpadon, amely előtt – az ismét lezárt Andrássy úti aszfalton – kétezer fős nézőteret alakítanak ki. Pontban fél hattól, Hassay Zsófia Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter köszöntője után, zenés produkciókat és modern balettet láthatnak az érdeklődők. A premier előtti szabadtéri előadás az Operaház, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, valamint Terézváros Önkormányzata együttműködésében valósul meg. A színpadra a szövetség öltözéktervezői nyolc darab, három méter magas óriásbabát készítettek – ezekből bújnak elő a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, akik Jellinek György koreográfiáját adják elő. A díszlet, akárcsak az előadás, Liszt örökérvényű művészete előtt tiszteleg. A 19 órakor kezdődő előadás előtt aztán benépesül az Operaház is. Nemcsak a közönség igyekszik a szezonnyitó bemutatóra, de az évadszünet után visszatérnek a művészek is, az autómentes napon biciklin kerekeznek be az opera és a balett szentélyébe. A vezető operaénekesek mellett két keréken érkeznek a Magyar Nemzeti Balett szólistái is: Aliya Tanykpayeva – a 2013/14-es évad Étoile-ja –, Simon István, Pap Adrienn, Oláh Zoltán, Felméry Lili, Leblanc Gergely, Jessica Carulla Leon és Liebich Roland, akik jelenlétükkel a megnyíló évad egy-egy bemutatóját képviselik.

Az Operaház kiemelt partnere, az MTVA élő adásban közvetíti a Falstaff 2013-as premierjét.                 

A délutáni, nagyszínpadi műsorszámokban közreműködnek az Operaházy Borlovagok. Az Opera szezonnyitó bemutatója után folytatódik a szabadtéri eseménysorozat: a Magyar Nemzeti Balett művészeinek produkcióját 22 óra után is megismétlik, immár a sötét égbolt alatt, az Operaházra vetített különleges videóinstallációk előterében. A vetítés, és a ruhaszobrokkal kapcsolatot teremtő modern koreográfia izgalmas látványvilága méltó befejezése lesz az Opera évadnyitányának.

A ruhaszobrok alkotói: Földi Kinga, Latin Anna, Surányi Szilárd, Simonffy Márta, Kormány Vera és Dúzs Melinda. A videóinstallációkat Lóránt Demeter, Nagy Gábor, Gábor Éva Mária, Pál Gábor és Balogh Zsolt tervezte.

Az előadás adatlapja és szereposztása elérhető ide kattintva