Nemzeti operánk a nemzeti ünnepen - Bánk bán
Fotó: Tomas Opitz

Március 13-ától négy alkalommal láthatja a közönség Erkel Ferenc remekművét. Két művész is debütál az Operaház szériájában: Kollár Imre dirigensként, László Boldizsár pedig Ottó megformálójaként. 


A Bánk bán 150 évvel ezelőtti ősbemutatójának emlékére, a 2011/2012-es szezon nyitóelőadásaként Káel Csaba 2002-es, nagy sikerű rendezésének újraértelmezésében került színre a Bánk bán ősváltozata. A mai színpadi követelményeknek megfelelően – Káel Csaba és Héja Domonkos által – kissé korszerűsített anyag néhány ponton tartalmaz csupán rövidítést, ám az Erkel által megálmodott zenei vonalat érintetlenül hagyja.  

Ezt a zeneileg is különlegességnek számító változatot tűzi műsorra az Operaház nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából. A szereposztás ismét parádés: a címszerepet Kiss B. Atilla, Melindát Kolonits Klára és Kertesi Ingrid alakítja, Ottóként pedig László Boldizsár debütál, aki dalszínházunkban már több főszerepben is nagy sikert aratott. 

A karmester  - a hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert Kollár Imre - szintén először dirigálja az Erkel klasszikust a Magyar Állami Operaházban.