A varázsfuvola – bemutató előtti eladási rekord az Erkel Színházban (galéria)
Miklósa Erika (fotó: Herman Péter)

Legújabb rendezésével eladási rekordot döntött a hazai operaélet doyenje. Szinetár Miklós A varázsfuvolát állította színpadra, melynek április 12-i bemutatója előtt egy hónappal 16.110 jegy kelt el. Az Erkel Színház legújabb produkciójában nemzetközi hírű magyar énekeseink – többek közt Miklósa Erika, Rost Andrea és Bretz Gábor – állnak együtt színpadra. 


Szinetár Miklós pályafutása során második alkalommal vitte színre Mozart legismertebb operáját. A felkérést 80. születésnapja alkalmából ajándékba kapta Ókovács Szilvesztertől. Alkotótársaival, Velich Rita jelmeztervezővel és Horgas Péter díszlettervezővel látványos, nagyszabású előadást terveztek. A színpadkép fontos elemét képezik a fények és a különleges vetítéstechnikai eljárás; a 3D mapping segítségével a színpadon elhelyezett, különböző mélységben lévő felületekre vetítenek majd, ezzel teremtve meg a darab egzotikus és titokzatos miliőjét. A korszerű technika egy több évszázados, mára szinte elfeledett kultúra, a szabadkőműves világ jeleivel párosul. Velich Rita a mozarti kor, a jelen és az operában körvonalazott fantáziavilág összehangolására törekedett, egységes, törések nélküli stílust megalkotva a színpadon. Szinetár Miklóssal közösen elemezték a szereplők személyiségét: egy-egy karakter belső tulajdonságai alapján kapta meg külső jegyeit.

 

A varázsfuvola 2014-es színrevitelében a legnevesebb, nemzetközi hírű magyar énekesek állnak színpadra egy szereposztásban. Miklósa Erika emblematikus szerepében újra látható Budapesten, míg Rost Andrea Paminaként, Sarastro szerepében pedig – újabb külföldi fellépései előtt – Fried Péter lép színpadra és Bretz Gábor az Öreg pap alakját ölti magára. Tamino hercegként Klein Ottokárt láthatja a közönség a bemutatón. A második szereposztásban az Éj királynőjét Kolonits Klára, Paminát Sáfár Orsolya, Taminót Pataki Adorján, Sarastrót Kovács István, az Öreg papot Kováts Kolos alakítja.

 

A varázsfuvola további előadásai: április 13., 15., 17., május 3., 4., 6., 8.

A jövő évad előadási időpontjai: december 19., 23., 25., 26., 30., 2015. január 4.

 

Az előadás adatlapja megtekinthető ITT.