Operakaland-anyagok

Innen töltheti le az Operakalandhoz tartozó anyagokat.

Kedves Kollégák!

 

Donizetti Szerelmi bájitalának mellékelt pedagógiai anyaga segítséget kíván nyújtani az előadásokra érkező tanulók zenei felkészítésében. Minthogy a tanulók és osztályok zenei képzettségi szintje különböző lehet, természetesen nem várható el, hogy a felkészítő anyag mindenhol azonos formában legyen használható.

Hogy a tanulók számára zeneileg ne legyen idegen a mű, célszerű a javasolt három zenei részlet énekes betanítása. A harmóniákkal való megszólaltatás érdekében betanítás után célszerű a részleteket a csatolt felvételről zongorakísérettel is elénekeltetni, melyek rögzítése - figyelembe véve a gimnáziumi korosztály hangterjedelmét - a megfelelő hangnemekben történt. A II. felvonás ünnepi nyitókórusából készült egy magasabb és egy oktávval mélyebb fekvésű transzpozíció is. Énekeltetésnél tetszés szerint - az adott osztály fiú-lány arányától függően - használható egyik vagy másik változat.

A II. felvonás barcarola-jelenete, amennyiben az osztályba egy-egy bátor és jó hangú fiú és lány is jár, elénekeltethető a szerepeknek megfelelő módon. Dulcamara (öreg szenátor) dallamát a fiú, Adináét (gondoláslány) a lány, a násznépét pedig az osztály énekelheti. Ügyesebb és aktívabb osztály esetén a jelenet akár el is játszható.

A felkészítés során a részleteket a Magyar Állami Operaház felvételeiből a szövegben szereplő zenei magyarázatok szemléltetéseként érdemes bejátszani.

Így az előadásból vizuális előzetes is adható. A mellékelt pedagógiai anyag alapján történő felkészítés legfeljebb három-négy tanórát igényelhet.

A felmerülő kérdésekben örömmel állok rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken.

 

Sikeres felkészülést és szép zenei élményeket kívánva tisztelettel:

 

Krasznai Gáspár
DLA doktorandusz
ének-zene tanár,
karvezető,
korrepetítor

krasznaigaspar@gmail.com

tel.: +361/2007210; +3630/5347082

 

Óravázlat

Hangzóanyagok

 

Videó részletek