Tovább a tartalomhoz

2017. március 20-án (hétfőn) 21:05-től látható Francis Poulenc A kármeliták című operája, melyet a közelmúltban mutatott be az Operaház Anger Ferenc rendezésében, Szendrényi Éva díszleteivel és Zöldy Z Gergely jelmezeivel.

Francis Poulenc francia zeneszerző operájának alapjául a compiègne-i mártírok igaz története szolgált: a francia forradalom idején, a jakobinus diktatúra egyházellenessége és terrora miatt 1794. július 17-én Párizsban tizenhat kármelita apácát végeztek ki. A nővérek levágott hajjal, a Veni, Creator Spiritust énekelve vonultak a guillotine alá. (Pontosan tíz nappal később véget ért a diktatúra, és Robespierre-t lefejezték.)

A történet központjában egy fiatal arisztokrata lány, Blanche de la Force áll, aki félelmei elől zárdába menekül. Az ő vívódásain keresztül mutatja be a komponista a hit próbáját művében, amely az operairodalom talán legfantasztikusabb és legmegrázóbb fináléjával zárul. 

A főbb szerepekben: Létay Kiss Gabriella, Fokanov Anatolij, Boncsér Gergely, Budai Lívia, Váradi Zita, Balga Gabriella, Szemere Zita
Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Strausz Kálmán)
Vezényel: Christian Badea

DIALOGUES DES CARMELITES
Francis Poulenc operája
Georges Bernanos drámájának szövege Emmet Lavery engedélyével került adaptálásra.
A drámát Gertrude Von Le Fort egyik novellája, és Bruckberger atya és Philippe Agostini forgatókönyve ihlette.
Kiadó: Casa Ricordi, Milánó


Fotók: Csibi Szilvia