Tovább a tartalomhoz

A két Mozart-töredékből létrehozott A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény felvételével tér vissza az európai operaközvetítések internetes platformjára a Magyar Állami Operaház. 2019. június 21-től hat hónapig Toronykőy Attila rendezésével immár harmadik alkalommal kapcsolódik be az OperaVision nemzetközi kezdeményezésébe a dalszínház.

A darab, amely Ókovács Szilveszter elképzelései nyomán egyesítette W. A. Mozart két, 1783-ban megkezdett operáját, előrevetíti a Figaro házassága vagy a Don Giovanni zenei több zenei ötletét is. Az elkészült mű, amelyben a fiatal szerelmesek útjába egy kapzsi márki házasságról és hozományról szőtt tervei állnak, olasz nyelven, angol, német és francia feliratozással tekinthető meg az OperaVision felületén. A fukar Don Pippo márkit Kovács István, titkárát, a szerelemeseket segítő Calandrinót Biri Gergely, míg az ő szerelmét, Lavinát pedig Váradi Zita alakítja. A márki gyámleányát, Celidorát Bakonyi Anikó, míg a szerelmét, Biondellót Balczó Péter formálja meg. A további szerepeket Keszei Bori, Szerekován János és Fülep Máté énekli, az Opera Zenekart és az Énekkart a darab zenei szerkesztésében is kulcsszerepet játszó Németh Pál vezényli.

A 17 ország 29 intézményének bevonásával, az Európai Unió finanszírozásban megvalósuló OperaVision projekt célja, hogy minél többen, minél jobban megismerjék a nemzetközi operaélet különböző előadásait. A Magyar Állami Operaház először 2017 decemberében tette fél évig hozzáférhetővé a weboldalon egyik produkcióját, Humperdinck Jancsi és Juliska című meseoperáját Rafael L. Villalobos rendezésében közel ötezren, azaz körülbelül négy operaháznyi néző tekintett meg világszerte. A sorozat 2018 szeptemberétől folytatódott Vidnyánszky Attila egy évvel korábban bemutatott Bánk bán rendezésével, amit több mint 12 és fél ezer néző látott. 

A budapesti Opera mellett Európa olyan patinás intézményeinek előadásai is megtalálhatók a weboldalon, mint a Komische Oper Berlin, a Moszkvai Állami Sztanyiszlavszkij Zenés Színház, a Bergeni, a Finn, a Lengyel vagy az Izlandi Opera. Massenet, Verdi, Ponchielli, Puccini és Muszorgszkij népszerű művei mellett Britten, Händel, Paderewski darabjai is megtekinthetők a kínálatban, továbbá több kortárs szerző művének ősbemutatója, mint a finn Pekka Kuusist Ice, a francia Gérard Pesson Három mese vagy az amerikai Mark Grey Frankenstein című alkotása. 

Bővebb információ: https://operavision.eu/


Fotó: Rákossy Péter