Tovább a tartalomhoz

Három magánénekes, egy táncművész és egy zenekari tag vehette át szombaton az évad legrangosabb díjait a Magyar Állami Operaházban.

Kamaraénekesi díjjal Schöck Atalát, Pasztircsák Polinát és Palerdi Andrást, az Opera kamaraművésze címmel pedig Danyilova Galina koncertmestert jutalmazta az Opera vezetése. A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja (Csillaga) Leblanc Gergely lett. 

Az elismeréseket az aktív szólisták megbecsülésére, tehetségük és teljesítményük értékelésére hozta létre a dalszínház 2012-ben. Az Opera tájékoztatása szerint a dalszínház egykori jeles művészeinek és emlékezetes egyéniségeinek emlékére alapított díjak közül idén a Ferencsik-emlékplakettet kiemelkedő művészi munkájáért Pólus László, az Opera zenekarának gordonkaművésze, a Komor Vilmos-emlékplakettet pedig Lakatos Péter kürtművész érdemelte ki. A Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Szendrényi Éva díszlettervező, aki számos sikeres operaházi produkció alkotója. Az Oláh Gusztáv emlékére alapított díjat Cser Krisztián magánénekes vehette át, aki nemzedékének legígéretesebb basszistája. A Gela-plakettet Tóth Erika rendezőasszisztens kapta.