Tovább a tartalomhoz

A világ minden pontjáról negyven fiatal dirigens mutatkozik be a Lady Valerie Solti védnökségével 2017. október 3-án kezdődő rangos megmérettetésen. Az esemény nyitóhangversenyének és az azt követő két napon zajló első fordulónak az Erkel Színház ad otthont, közreműködik az Operaház Zenekara.

A Filharmónia Magyarország szervezésében megvalósuló rendezvény 2017. október 7. és 10. között a pécsi Kodály Központban folytatódik a második fordulóval, ahol a Győri Filharmonikus Zenekar működik közre, majd ugyancsak itt kerül sor két hónappal később a döntőre is. A december 13. és 15. között zajló végső erőpróbán, majd a december 16-i gálakoncerten a Pannon Filharmonikusokat vezényelhetik a Solti György előtt tisztelgő fiatal nemzedék képviselői.

A nemzetközi karrier lehetőségével kecsegtető verseny zsűrijében a korábbi karmesterversenyek olyan híres győztesei is helyet foglalnak, mint Kobayashi Ken-Ichiró és Kesselyák Gergely, de mások mellett Eötvös Péter zeneszerző, Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója is részt vesz a teljesítmények elbírálásában.

A fordulókat október közepétől 10 alkalommal, heti rendszereséggel az M5 csatorna tűzi műsorára.

Az 35 000 euró összdíjazású esemény fővédnöke dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, védnöke Lady Valeri Solti, Solti György özvegye és dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

A további részletek megismerhetők az esemény hivatalos weboldalán: www.maestrokarmesterverseny.hu.