Tovább a tartalomhoz

A Magyar Állami Operaház Zenekari Akadémiája 2015-ben azzal a céllal jött létre, hogy egy több mint százéves hagyományt ápoljon, melynek keretében a tapasztalt zenészek a fiatal kollégáiknak közvetlenül és munka közben adják át tapasztalataikat az operai zenekari játékkal, zenekari technikai problémák megoldásával, zenekari hangzással kapcsolatban. Az Akadémia megalapításának célja többek között a zenekari tradíciók megőrzése illetve a következő generáció figyelmes, körültekintő bevezetése a zenekari munkába.

A program lehetőséget biztosít, hogy az Opera zenekarának erre a feladatra felkért művészei a fiatal pályakezdőket magánfoglalkozásokon, próbákon, illetve előadásokon megismertessék a zenekari játék speciális aspektusaival, az opera- és balettrepertoárral.

A jelentkezés feltételei:
    - felsőfokú zenei intézményben szerzett master diploma;
    - a gyakornok 2016. szeptember 1-től nem vehet részt nappali tagozatos képzésen, kivétel ez alól a master diploma utáni 60 kredites zeneművésztanár szakos hallgató;
    - korhatár: 28 év (1989. szeptember 1. után születettek);
    - a gyakornok a 2016/17-es évad 10 hónapjában 160 szolgálat teljesítésére kötelezhető, az egy adott havi szolgálatmennyiség nem haladhatja meg a 28-at;
    - havonta 3 magánfoglalkozás mentorokkal;
    - gyakornoki díjazás: bruttó 170.000 Ft/hó

A második évadban a programban meghirdetett hangszerek: hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, kürt, trombita, harsona, tuba, ütő.

A program indulása: 2016. szeptember 1.
A program időtartama: 2016/17-es évad (melyet az Akadémia meghosszabbíthat a következő évadra)

A gyakornokok kiválasztása nyilvánosan meghirdetett próbajátékon történik, melyre a pályázók meghívást kapnak.

Jelentkezési határidő: 2016. június 15.

Pályázni részletes szakmai életrajzzal, a folyamatban lévő illetve befejezett tanulmányokról szóló igazolással, valamint a büntetlen előéletről és az adatkezelési hozzájárulásról szóló nyilatkozattal lehet a janklovicsnatasa@opera.hu e-mail címen. A pályázat részeként benyújtandó motivációs levél és 2 szakmai ajánlás. Egyikük lehetőség szerint a volt, vagy aktuális főtárgy tanár ajánlása legyen, mely tartalmazza az ajánló elérhetőségét is.

A hiánytalan pályázati anyagot benyújtók 2016. június 24-án 09:00 órakor próbajátékon vesznek részt, melyre 2016. június 20-ig meghívást kapnak. A próbajáték helyszíne: a Magyar Állami Operaház Jókai utcai próbaterme (1066 Budapest, Jókai utca 2-4.) 

A próbajáték anyaga, melyet kérünk előre megnevezni a pályázat beadásakor:
hegedű, brácsa, cselló:
    - egy szabadon választott versenymű I. tétele kadenciával (klasszikus, romantikus);
    - egy Bach tétel (szóló)
nagybőgő, rézfúvósok, ütő:
    - egy szabadon választott versenymű I. tétele;
    - egy előadási darab (lehet szóló darab is)

A próbajáték résztvevőinek sorrendjét a helyszínen sorsolással döntjük el.

A felhívás teljes szövege a mellékelt dokumentumban olvasható.