Tovább a tartalomhoz

Bernstein, Bizet, Rossini, Verdi, Puccini, és Kodály népszerű műveinek részleteivel várja a közönséget a 199. Anna-bál alkalmából a Magyar Állami Operaház. 2024. július 25. és 27. között a balatonfüredi Gyógy téren idén is a megszokott ingyenes programok – énekkari koncert, operagála – szerepelnek a kínálatban. A bál nyitótáncait ezúttal is a Magyar Nemzeti Balett művészei mutatják be, kiegészülve a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel.

A csaknem 200 éves múltra visszatekintő Anna-bált kísérő Anna Fesztivál eseménysorozatába Balatonfüred Város Önkormányzatának jóvoltából 2012 óta kapcsolódtak be a Magyar Állami Operaház ingyenes hangversenyei. A festői környezetben a hangulatos szabadtéri koncerteken az OPERA aktuális évadának műsorából ad ízelítőt. 

A Bachtrack 2016-os szavazásán a világ legjobb kórusának megválasztott OPERA Énekkar július 25-én, csütörtökön 20:00 órától mutatja be gazdag műsorát. Népszerű kórustételek hangoznak el Bernstein, Bizet, Csajkovszkij, Gershwin, Kodály, Puccini, Verdi és Wagner műveiből, köztük a Aida, az Anyegin, A bolygó hollandi, a Carmen, a Falstaff, a Macbeth, a Porgy és Bess, a Szicíliai vecsernye, a Turandot, A végzet hatalma és a West Side Story részletei. A Csiki Gábor karigazgató által dirigált együttesből szólistaként működik közre Gelle Anikó, Gulyásik Attila, Györffy Dorottya, Kaffehr Zsuzsanna, Magyari Eszter, Papp Zsófia, Töreky Katalin és Zsigmond Géza, zongorán kísér Szabó M. Krisztina

A pénteki Operagálán, július 26-án 20:00 órától Grieg, Kodály, Massenet, Mozart, Rossini, ifj. Johann Strauss és Verdi műveiből ad elő részleteket Magyarország legrégebbi szimfonikus együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara. Rossini népszerű Tell Vilmos-nyitánya és Figaro belépője A sevillai borbélyból, valamint Az álarcosbál, a Bohémélet, a Don Carlos, a Háry János, a Peer Gynt, a Ruszalka, a Székely fonó, a Szöktetés a szerájból, a Tosca, A végzet hatalma és a Werther népszerű áriáit, továbbá A denevér egy részletét Balázs Norbert, Boncsér Gergely, Jávorka Ildikó, Kapi Zsuzsanna és Kriszta Kinga adja elő, az OPERA Zenekart Hámori Máté vezényli. Mindkét est házigazdája dr. Ókovács Szilveszter főigazgató. 

Július 27-én, szombat este, az Anna Grand Hotel díszkertjében a hagyományoknak megfelelően a 199. Anna-bál nyitótánca idén is Erkel Palotása lesz a Hunyadi László című operából. Ezt és Huszka Jenő Anna-báli keringőjét a Magyar Nemzeti Balett művészei, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet VI. évfolyamos növendékei mutatják be Szirb György koreográfiájára.

Fotó: Berecz Valter